Traducere // Translate

Nina Cassian

O discutie, intre prieteni, despre o destinatie multipla a literaturii romane:

Anticomie

Nina Cassian nici nu se considera evreica, e o comunista internationalista care-si neaga orice radacini traditionale.


Pacuraras

Pentru ca v-ati referit la Nina Cassian si pentru ca am citit prea tarziu pentru a mai putea posta, va trimit aici niste versuri ale acestei Mari Doamne a poeziei romane..
Si iata, din Numaratoare inversa, aparut in '83 - cand inca era in tara - aceste versuri premonitorii:
Chiar de voi fi ingropata
Intr-o straina tarana
Tot invia-voi odata
In limba romana

Comunista, necomunista...primiti va rog si retineti aceste versuri...


Anticomie din USA
Mixed feelings


Din pacate mi-am poluat memoria si cu alte versuri:
Dar steluta cea de sus,
Oare ce-o avea de spu?
Socialismul, spune ea,
Se cladeste'n tara mea.

Cand i le-am recitat din memorie la o conferinta International Pen din 5 Febr.90 (imediat dupa 'revolutie') cucoana a fost f. pe faza ca imediat mi-a intors-o "Ehei, nu prea esti tanara daca ai prins asemenea poezii". Touchee!

Pe de alta parte a mai zis, cu alta ocazie, o chestie ptr. care ar trebui sa-i iert multe: (aprox) ca Eminescu acu nu se bucura de faima internationala de care ar merita, dar dansa (NC) are convingerea ca in maximum 200 de ani Eminescu isi va primi retro rasplata; ca au mai fost cazuri de genii tardiv recunoscute, ca intreaga istorie a literaturii e o insiruire de up and down si, in general tot felul de faze care se repeta ciclic; iar acum literatura romaneasca trece prin down ca sa-si ia avant ptr. up.

In fine, nu retin exact contextul, dar chestia cu Eminescu m-a uns la inima, chiar daca o fi si wishul thinking.

Pacuraras, spui ca :"aceste versuri premonitorii:
'Chiar de voi fi ingropata
Intr-o straina tarana
Tot invia-voi odata
In limba romana'"

Premonitorii my foot!

Wishful thinking, sau wonderlust. E clar ca si-a premeditat exodul cu o polita ultraactiva care sa faca deliciul exilatilor ca acestia sa-i ierte pacatele tineretii.

Pe de alta parte e frumos ca vrea sa invie in limba romana cand altii nu stiu cum s-o uite mai repede sau macar s-o poceasca strainez.

"Comunista, necomunista...primiti va rog si retineti aceste versuri... "

S-a retinut, balanta inclina iar in partea ailanta.


traktorist din SMT
Te joci!


Ce dreaq e asta? Un gind pe rima?
"fie piinea cit de rea
tot mai buna-i california!"

Patriotisme siropoase! Poate dai deaque in diabet!
Tare mi-a mai fos urita ea, dan Desliu, M Beniuc si adrian Paunescu. Uriti ca noaptea.


Anticomie din USA
Re: Te joci !


Exagerezi, mon cher. Din profil, NC e leita Dante Alighieri, si chiar acu observai ca are si niste initiale de coma.


Seherezada
Re: Te joci!


Anticomie ai scris:

Exagerezi, mon cher. Din profil, NC e leita Dante Alighieri...

... are o frumusete monstruoasa, caloasa, precum zici Dante Allighieri, am cunoscut-o la NY, insa uritenia ei este aurie, iar caloshenia este a licornei unicat, nu se poate nega ca colcaia si inca mai colcaie de talent, chiar de talente: poezii, crochiuri, cintece ...

am cunoscut-o la NY, tin minte ca un copil s-a repezit la ea: She is beautiful, she's my Witch! si nu s-a mai dezlipit de ea toata seara...

s-a casatorit si dupa ce a implinit [virsta pe cit de rotunda pe-atit de colturoasa, de 70 de ani (n.c.)] cu un profesor muzicolog american, indragostit de ea si de plentele ei blonde (aurii, va jur, eram acolo) pe care i le mingaia din cind in cind, spre oroarea celor care o urau, care fireste misunau nelipsiti pe-acolo...

orice face, aduna lume, lumea e fascinata, chit ca o adora, chit ca o urasc ...

poate sa-mi spuna cineva ce crime a comis ? ca noi, din fotoliile noastre, sa-i dispretuim talentul ?


Anticomie din USA
Talent


Chiar si despre talentul ei am mixed feelings.
Am citit recentele memorii ale NC din care reiese ca nu suferea de saracie, dimpotriva, masina la scara (asta era un lux suprem in iepoca de AU) tabere de creatii sponsorate de stat etc etc. Adica era platita BINE ca sa creeze.

Ce crea in acea perioada, stim; (am avut ocazia sa-i ascult si unele experimente muzicale, f. elaborate, suna a homeworka studentilor la lectia de armonie sau contrapunct, dar nimic original) acum ne-a mai regalat si cu fragmente din jurnalul pe care-l tinea pe atunci, in care-si noteaza si impresii de lecturi (tot sponsorate de stat: adica era platita sa mearga in tabere de creatii si sa faca si lecturi). Impresiile sale (din memorie: "Dostoievski este excelent; Balzac e magnific" fara explicatii si elaborari) seamana mai mult a jurnal de licean entuziasmat care ia primul contact cu literatura.

E drept ca s-a invartit in cercuri inalte; o anecdota apocrifa:

Sadoveanu statea pe un sezlong si privea cum apune soarele. Tanara poeteasa NC il abordeaza cu entuziasm: "Ce faceti maestre, meditati?"
Sadoveanu o priveste placid si-i raspunde "Nu, sha~d" (nu stiu cum sa redau diacriticele verbului a shedea) Cu care i-a taiat macaroana si elanul.

Ia zi Shehe, daca ai f primi $$$ doar ca sa creezi si te-ai invarti intre scriitori si creatori, crezi ca ai scoate ceva mai valoros decat daca nu ai beneficia de astfel de conditii? Incearca un raspuns sincer, care va fi si masura talentului NC.
Uita mesajul tau despre saracie si amintesteti in schimb poanta cu cele 100 de maimute dactilografiind Shakespeare.

Niciun comentariu: