Constructii bucurestene din alte secole
Bucureștiul are un patrimoniu istoric valoros, însă insuficient apreciat. Case vechi, de o valoare arhitecturală deosebită, sunt lăsate în paragină sau dărâmate, pentru a face loc construcțiilor noi: hoteluri de lux, blocuri, imobile de birouri. Bucureștiului îi lipsește o inventariere completă a monumentelor istorice, iar de această situație profită constructorii care obțin aprobări pentru construcții din ce în ce mai înalte, în zone vechi, cu un anumit regim de înălțime a edifciilor, care ar fi trebuit, dimpotriva, protejate.
Va propun sa ne uitam la cateva din vechile bijuterii arhitectonice ale Bucurestilor de secol 19 tarziu si inceput de secol 20. Unele sunt parasite, uitate, ravnite de cate un proprietar imobiliar care gandeste fie sa le darame spre a construi un mall central, fie sa le renoveze cu 5 lei si sa le vanda cu cateva milioane, fortand usa din dos a primariei pentru acte de mostenire si aprobari.
Casa Constantin Tanase, Strada Putul cu Plopi
Muzeul George Enescu, Calea Victoriei nr.141, partea mai putin vizibila din spatele Palatului Cantacuzino.
Muzeul Naţional “George Enescu” se află în Palatul Cantacuzino, una dintre cele mai frumoase clădiri din Bucureşti.
Construit între anii 1901-1903 de către Gheorghe Grigore Cantacuzino, denumit ,,Nababul” (fost primar al Capitalei, prim ministru, şef al Partidului Conservator), ansamblul arhitectonic s-a realizat după proiectele arhitectului Ioan D. Berindei. Pentru decorarea clădirii, acesta şi-a asigurat colaborarea unor apreciaţi artişti ai vremii. Picturile murale poartă semnăturile maeştrilor G. D. Mirea, Nicolae Vermont, Costin Petrescu şi Arthur Verona, sculpturile şi ornamentaţiile sculptate sunt opera lui Emil Wilhelm Becker, în timp ce iscusinţa Casei Krieger din Paris poate fi admirată în decoraţia interioară (tapiserii, candelabre, lămpi, vitralii etc.).
Faţada atrage în mod deosebit atenţia prin bogăţia decoraţiei sculpturale. Deasupra intrării, frontonul circular este prevăzut cu stema princiară a Cantacuzinilor.
Casa Macca, strada Henri Coanda
Cât aştepţi să fie gata un paşaport „la urgenţă”, poţi fie să stai degeaba, fie să te plimbi pe străzile doldora de ambasade şi instituţii învecinate, instalate în case vechi, superbe, unele bine întreţinute. Statuile decapitate din gradina casei te ajuta să o descopăr pe cea mai frumoasă, dar şi cea mai părăginită dintre ele, pe strada Henri Coandă numărul 11: Casa Macca.
Fantana George Grigorie Cantacuzino, Parcul Carol
Fântâna din Parcul Carol I, din București este un monument construit în anul 1870, într-o concepție neoclasică, din inițiativa și pe cheltuiala primarului Bucureștiului Gheorghe Grigore Cantacuzino, de arhitectul Al. Freiwald și sculptorul Karl Storck
Casa din strada Plantelor nr.4
Fie ca este vorba despre mandria fostului Mic Paris, despre Strada Plantelor sau de casa de la numarul 4, degradarea constanta este cea care ne agreseaza privirea la fiecare vizita in zona. Chiar daca valoarea arhitecturala este consemnata in Lista Monumentelor Istorice de categorie B, autoritatile sunt campioane la abaterea atentiei si ignoranta.
Casa cu ferestre in torsada isi asteapta tacuta sfarsitul. Ferestrele in stil gotic sunt compuse dintr-o bolta in forma de arc de cerc frant sau ogiva, la care presiunea verticala este mult redusa
Uneori, strada pare nelocuita. Cand soarele dogoreste in dupa-amiezele de vara, toropeala pune stapanire peste vechile ziduri si agitatia incepe de la granita invizibila de dincolo de blocuri…
Teatrul de vara, Gradina Capitol
La câţiva paşi de Piaţa Universităţii, pe strada Constantin Mille, la nr. 13, exista: Teatrul de Vară, Grădina Cinema Capitol.
Pe bulevardul Regina Elisabeta, era intrarea în Cinema Capitol.
Sala principală şi grădina sunt construite una în continuarea celeilalte. Acum nu se mai ştie nimic de cinema. Sala de primire a fost transformată într-un magazin cu haine colorate.
Grădina a fost construitã în 1912, iar prima proiecţie a fost Voyage dans la lune, de Melies.
Casa Dinu Lipatti, Bulevardul Lascar Catargiu
A patra locuinta a familiei lui Dinu Lipatti este o clădire cam ciudată, care există şi astăzi, fiind cunoscută drept Casa Lipatti. Fusese construită de Petre Antonescu, pe atunci june arhitect descins de la Paris. “O casă de un rococo bastard, elegantă şi totodată disproporţionată, care parcă stă în genunchi. Seamănă cu un om cu torsul mare şi cu picioare scurte, fiind lipsită de acele nobile proporţii, care se mai pot întâlni în Bucureşti la unele case vechi", scria Valentin Lipatti în memoriile sale.
Casa Assan, Strada Lahovari nr.9
A fost comanditată de inginerul și industriașul Bazil G. Assan și ridicată în stil neoclasic francez de arhitectul român Ion D. Berindey.
Clădirea a intrat în patrimoniul Academiei Române și din 1945 a devenit Casa Oamenilor de Știință.
Deși intrarea principală pare a fi cea dinspre Piața Lahovari, în realitate curtea din spate ascunde o scară monumentală din piatră ce leagă un spațiu verde amenajat de clădirea în care există o serie de încăperi maiestoase cu denumiri semnificative: Salonul Oglinzilor și Candelabrelor, Sala de Șah, Sala Zodiac, Sala de Consiliu ori Sala Edison.
În prezent, este declarată monument istoric și înscrisă în Lista monumentelor istorice din București, sector 1 cu cod LMI B-II-m-B-19009 sub titulatura „Casa Assan", azi ,,Casa Oamenilor de Știință”.
Casa din apropierea Pietei Matache, abandonata, in prezent preluata ilicit de cetateni romi.
Fantana din parcul Ioanid (??)
Colaje: SD
5 comentarii:
sunt opere fantastice de care habar nu aveam,sau treceam pe lângă ele ca.....
Este trist dar nimeni dintre cei autorizati, respectiv ministrul culturii, nu este interesat,daca nu primeste comision.
Bună ziua tuturor sunt aici pentru a mulțumi DR ODION că m-a făcut din nou fericit, logodnicii mi-au părăsit când urma să se căsătorească după 2 luni. Și am fost atât de frustrat că am avut o zi proastă de-a lungul. până când am fost online și voi afișa o recenzie a cuiva care postează o mărturie a unui doctor numit ODION pe care l-am contactat de fapt și el m-a asigurat că nu ar trebui să-mi fac griji că prietenul meu va reveni odată ce va termina cu munca sa în 24 de ore . din păcate, întâlnesc o celulă pe telefonul meu și a fost iubitul meu, iar el mi-a spus că îi pare rău că ar trebui să-l iert că se întoarce pentru ca noi să fim împreună. Mulțumesc lui DR ODION pentru munca sa amabilă. Dacă aveți aceeași problemă îl puteți contacta prin WhatsApp +2349060503921 sau prin e-mail (drodion60@yandex.com)
CASTER DE SPORT PROFESIONAL, CARE VĂ POT AJUTA CU Vrăjitorul de iubire pentru a VĂ EXPUNE EXPLOȚIA DRAGOSTEI ÎN URGENȚĂ DUPĂ DESCĂRCARE / DIVORȚIE ÎN CAZ DACĂ SITUAȚIA DUMNEAVOASTRĂ ESTE NECAPĂ! CONTACT: DR. ODION (drodion60@yandex.com) ESTE CERTA CEL MAI BUN DE VÂNZARE ONLINE ȘI REZULTATUL său ESTE GARANTARE 100% ..
După 3 ani într-o relație cu iubitul meu, iubitul meu a început să iasă cu alte fete și să-mi arate dragoste rece, în mai multe rânduri amenință că s-a despărțit de mine dacă îndrăznesc să-l întreb despre afacerea lui cu alte fete, am fost în totalitate devastat și confuz până când un vechi prieten de-al meu mi-a povestit despre o cască de vrăji pe internet DR. ODION care ajută oamenii care au relația și problema căsătoriei prin puterile dragostei Vrăji, La început m-am îndoit dacă așa ceva există vreodată, dar am decis să încerc, atunci când îl contactez, mi-a spus tot ce trebuie să fac și am făcut. și m-a ajutat să arunc o vrajă de dragoste și în 48 de ore, prietenul meu s-a întors la mine și a început să-mi ceară scuze, acum a încetat să mai iasă cu fetele și este cu mine pentru bine și pentru real. Contactați această Casă de mare vrăjire pentru relația dvs. sau problema dvs. de căsătorie.
Iată contactul său ..
APEL / WHATSAPP: +2349060503921
EMAIL: (drodion60@yandex.com)
Bună ziua prieteni, sunt Edita din Trakai și nu am crezut niciodată în ceva supranatural, dar un om puternic numit dr. Ajayi m-a făcut să am o altă viziune asupra vieții. L-am cunoscut pe omul puternic Dr Ajayi online când treceam prin dureri emoționale, deoarece iubitul meu de 4 ani m-a părăsit pentru o altă femeie fără ca noi să avem vreo neînțelegere. I-am explicat situația mea omului puternic Dr Ajayi și el m-a făcut să înțeleg că ceea ce se întâmplă nu este firesc și mi-a spus pași de făcut pentru a-mi recâștiga iubitul, i-am urmat instrucțiunile și după 4 zile iubitul meu care m-a părăsit timp de 8 luni deblochează-mă de platforma sa socială și mă contactează că se întoarce acasă și ar trebui să-l iert. de atunci, viața mea amoroasă a fost minunată. Îți mulțumesc dr Ajayi pentru că m-ai făcut să cred în supranatural, dacă ai nevoie de ajutor în viața ta amoroasă, dr Ajayi este SIGUR. contactați-l pe e-mail: drajayi1990@gmail.com sau Viber / Whatsapp: +2347084887094
Trimiteți un comentariu