Traducere // Translate

Ostrov (Insula)

“Mi se pare că scopul artei este de a pregăti spiritul uman să perceapă binele.”
Andrei Tarkovski
Poate cel mai frumos fim ortodox, un film despre care nu stii sa spui vorbe prea multe, doar ca la acordul de final iti dai seama ca ai de mult ochii in lacrimi: nu de durere ci fara nici un dubiu, lacrimi de emotie. Paul Lughin regizorul filmului ne duce pe noi, spectatorii stresaţi şi fugăriţi de deadline-uri, într-un spaţiu din afara vremurilor noastre, în care timpul îşi recuperează dreptul de a curge în tăcere, între pământ şi cer, marcând şi schimbând viaţa oamenilor, îngăduindu-le răgazul de a-şi găsi rostul şi iertarea.
La randul sau, Tarkovski cu al carui Rubliov facem mereu apropiere in timpul vizionarii ne aminteste ca “Arta este capacitatea de a crea, este reflectarea în oglindă a gestului Creatorului. Noi, artiştii, nu facem decât să repetăm, să imităm acest gest. Creaţia este unul dintre momentele de preţ în care ne asemănăm Ziditorului; de aceea, n-am crezut niciodată într-o artă independentă de Ziditorul suprem, nu cred într-o artă fără Dumnezeu. Sensul artei este rugăciunea, este rugăciunea mea. Dacă această rugăciune, dacă filmele mele pot aduce oamenii la Dumnezeu, cu atât mai bine. Atunci viaţa mea îşi va căpăta întregul sens: acela, esenţial de a servi.”



Si daca filmul acesta ne aduce mai aproape de Dumnezeu este pentru ca intelegem ca pacatul, pocainta, mantuirea si eliberarea reprezinta un ciclu pe care daca-l parcurgem viata noastra capata un sens, o cale obligatorie de urmat
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, marinarul Anatolie si capitanul sau, Tihon sunt capturati de germani in timp ce conduceau o barja cu carbuni. Ofiterul nazist al raidului ii ofera lui Anatolie posibilitatea sa aleaga intre a primi el un glont sau de a-l omori el insusi pe capitanul sau si sa ramana el in viata.  Sfasiat intre cele doua optiuni, Anatolie trage in capitanul sau si acesta cade doborat de glont in apa fluviului. Nazistii arunca barja in aer iar Anatolie pe jumatate mort e gasit a doua zi de dimineata de cativa calugari care il iau la manastirea lor de pe insula. El supravietuieste si devine un caraus de carbuni si lemne cu roaba, fiind in permanenta impovarat de vinovatia lui, de pacatul lui.
Treizeci de ani mai tarziu, il revedem pe Anatolie in aceeasi manastire. Intre timp capatase darul profetiei si al vindecarii. Ceilalti calugari nu-i prea intelegeau ciudateniile. Oameni simpli veneau la Anatolie sa-i insanatoseasca si sa-i indrume. Dar chiar in acele momente el ramanea intr-o permanenta stare de pocainta. Adesea el lua o barca si se ducea pe un mic ostrov nelocuit unde se ruga pentru bunavointa si iertare.


Un cunoscut si important amiral impreuna cu fiica sa vin sa-l intalneasca pe Anatolie. Fiica sa e posedata de un diavol si Anatolie reuseste prin rugaciune sa o exorcizeze. Amiralul se dovedeste a fi Tihon care prin minune datorita faptului ca Anatolie il impuscase in brat reusise sa se agate de o scandura sub apa si sa se salveze. In moment de mare emotie, cei doi, cu putine vorbe reusesc sa se desparta, unul usurat ca nu a omorat un om, celalalt ca si-a salvat fata. Anatolie a dobandit iertarea omeneasca. El anunta colegilor calugari apropiata moarte peste cateva zile Acestia ii aduc o lada. Imbracat intr-o lunga camasa alba, precum Isus se aseaza in lada doar impreuna cu un crucifix.la gat.  Calugarii purtand in spate o uriasa cruce reprezentandu-l pe Christ ridicat la ceruri, sunt vazuti intr-o barca langa lada-cosciugul simplu al lui Anatolie, indepartandu-se de insula intr-o ceata alba densa catre micul ostrov unde acesta obisnuia sa-si spele fata si mainile dupa ce-si spunea rugaciunile.


Mesajul spiritual al filmului este axat pe permanenta pocainta a lui Anatolie, manifestata prin rugaciuni neintrerupte adresate lui Hristos; dar transgresiunea personajului descris (un nebun in Hristos) si impactul sau asupra celorlalti sunt mijloacele prin care se dezvolta de fapt filmul. Pavel Lungin, regizorul vorbind despre constiinta personajului principal recunoaste ca nu-l vede ca pe un om destept sau spiritual ci ca pe un om binecuvantat in sensul in care un nerv este conectat la durerea intregii lumi. Puterea sa absoluta este o reactie la durerea acestor oameni care vin la el. In timp ce au loc miracole datorita sfaturilor si mai ales rugaciunilor sale, cei ce asteptau sfaturi sau insanatosire ramaneau de fapt nemultumiti intrucat lumea nu se asteapta, am putea spune ca nu tolereaza miracole ce li se intampla lor. Miracolele tin de divinitate.Anatolie nu le explica ca indiferent la ce se asteapta acesti oamani de la Dumnezeu, ei se inseala de cele mai multe ori caci Dumnezeu are intotdeauna o intelegere mai buna a nevoii pe care o are solicitantul la momentul respective. Foarte impresionanta este scena cand o tanara vina la Anatolie sa-i ceara sfatul cum sa scape de o sarcina care o impiedica sa aibe un mariaj in viitor. Figura brusc imblanzita, plina de soarele verii care de fapt nu exista in plina iarna, Anatolie ii vorbeste despre baiatul pe care-l va naste si care va fi aur in viata ei. El face intr-un fel bine prin vrerea Domnului si hotararea acestuia si nu folosind mijloacele cerute de cei in durere.
Consider că acest film poate fi un îndrumar de adevărată morală creştină, pe care orice mirean de pe orice continent s-ar afla şi l-ar urma, ar ajunge fără îndoială la Mântuire. În ciuda comportării ieşită din comun a lui Anatolie, sau tocmai de aceea, filmul se vrea o biciuire a sufletelor şi minţilor îmbâcsite de ,,norme şi legi’’ , aşa zis binevoitoare şi umane dar lipsite de fiorul Harului Divin.
Secvenţă cu secvenţă în acest film, asistăm uimiţi la desfăşurarea unui “Pateric al secolului XX” în imagini vii.



De fapt înţelegem că „un nebun în Hristos” deţine o taină în adâncul inimii – relaţia adevărată şi directă cu divinul, cu Cerul, cu Sfinţii, cu Harul Duhului Sfânt, cu Măicuţa Domnului – grabnic ajutătoare celor necăjiţi şi întristaţi. Această taină îi dă lumina în suflet să vadă cu ochii minţii şi să desluşească duhurile bune şi rele care îi muncesc pe oameni. Desigur, ca orice „nebun în Hristos”, face lucruri şi spune cuvinte, pe care cei din jur oricât de duhovniceşti ar fi – vezi stareţul mânăstirii, care crede că-l înţelege – totuşi ei nu-l înţeleg aproape deloc. Aşa este şi secventa cu ciotul de lemn zvârlit în drum în faţa stareţului, care nu înţelege nimic, ba chiar uşor iritat, îl apostrofează pe Anatolie, care desigur pentru a nu fi obraznic şi a răspunde cu vorbe deşarte lumeşti, îi răspunde cu fragmente din Psaltire. Desigur, dacă i-ar fi spus stareţului că a fost anunţat de un înger sau un sfânt că în curând va lua foc chilia lui, stareţul nu l-ar fi crezut, ba chiar l-ar fi batjocorit. Astfel a lăsat lucrurile să se desfăşoare, tocmai pentru a-i da stareţului o lecţie duhovnicească. Altfel, om bun, blând, iertător, rugător, stareţul este totuşi un produs al monahismului secolului XX, încremenit în reguli stricte, în mimetism şi rigoarea canonului, fără filtrul adevăratei pocăinţe, adevăratei smerenii, dar mai ales fără a înţelege mai nimic din taina vieţii şi a morţii.

Cu toate că părintele Anatolie e binecuvântat de Dumnezeu cu mult har, îl auzim suspinând: ,,Nu este pace în sufletul meu… nu mă slobozeşte nici un minut’’. Desigur acest iad, aceasta cumplită mustrare de conştiinţă fiind în urma păcatului crimei comise cu 30 de ani în urmă
Desigur că nu toţi oamenii pot avea aceeaşi măsură duhovnicească… dar absolut cu certitudine, pot avea dorinţa de a fi ,,prietenii lui Hristos’’ şi de a vorbi cu El, ca şi cu ,,un prieten’’, aşa cum spun rugăciunile înaintea împărtăşaniei. Pentru aceasta, regizorul Pavel Lunghin a aşezat în prim plan toate încontrările părintelui Anatolie cu părintele Iov şi cu părintele stareţ Filaret, ca exemplu demn de dorit şi de urmat, căci de preoţi ca Iov şi Filaret este plin monahismul actual
Si totusi staretul in acea scena superba in care bunurile sale lumesti cele mai pretioase , cismele din piele moale si patura luata dr la Muntele Athos sunt aruncate in foc espectiv in apa de catre Anatolie, staretul este capabil sa inteleaga lipsa de importanta a acestora, bogatia care nu poate fi reprezentata decat de viata pura pusa in slujba divinitatii. Scena cu patura cea frumoasa ce se departeaza incet purtata de valuri iti sugereaza apropierea staretului de adevarata fericire de impartasirea si intelegerea vietii si purtarii lui Anatolie.


Dacă până acum câţiva ani ai fi fost întrebat care este cel mai reprezentativ film pentru spiritualitatea ortodoxă, probabil că marea majoritate ar fi răspuns fără nicio ezitare: Andrei Rubliov al lui Andrei Tarkovsky, din 1966. În 2006 însă, tot un regizor rus, Pavel Lunghin, a adus pe marile ecrane filmul Ostrov (Insula). A fost nevoie, aşadar, de o rătăcire de 40 de ani, pentru ca memorabilul film tarkovskian să-şi găsească egalul şi să dovedească faptul că, atunci, a deschis un drum.
Criticii de specialitate consideră filmul ca fiind unul dintre cele mai reuşite din ultimele decenii şi a fost văzut de jumătate din populaţia matură a Federaţiei Ruse. Ostrov vine indubitabil din şcoala tarkovskiană şi de aceea el nu este un simplu film. Este o mărturie, făcută prin intermediul mijloacelor moderne de comunicare, o mărturie despre autenticul spirit ortodox şi despre felul cum ortodoxia vede relaţia personală a omului cu Dumnezeu.



Niciun moment nu ai impresia că în spatele camerei stă un regizor; nici nu-ţi poţi imagina că părintele Anatolie este interpretarea unui actor (de fapt un fost star rock, ce trăieşte de peste 10 ani retras într-un sătuc). Nu putem vorbi de o interpretare a actorului principal, Pyotr Mamonov, ci mai degrabă de trăirea lui într-un spaţiu unde camera de filmat este doar un martor ce înregistrează tăcut evenimentele.

Filmul este mai mult decat un act artistic, mai mult decat o capodopera, este pulsatia interioara a vietii macinata de remuscări, e adâncire în străfundurile pocăinţei, are gustul de lacrimi al adevăratei rugăciuni si are totodata firescul autenticei trairi in Dumnezeu, a marii taine care este ortodoxia, care, prin acest film, isi releva lumii exterioare, aproape indecent, nepreţtitele ei valori. Ostrov este provocarea pe care crestinismul ortodox o arunca lumii artistice de azi. Este un film ale carui impresii pot umple pagini intregi, caci fiecaruia ii va vorbi intr-un fel aparte. Minunatia e peste tot si debordeaza la sfarsit.
Ostrov este total lipsit de artificii estetice, arta cinematografica este cvasi absenta, si ofera minima informatie, accentul fiind pe trairea duhovniceasca din spatele gesturilor si vorbelor. E un film ce curge lin, firesc fara nicio urmă de falsitate, un film de o impresionanta naturalete, iar actorii dovedesc o autentica traire, fara nici cea mai mica nota distonanta de regie ori scenariu impus. Coloana sonora este la fel de simpla pe tot parcursul filmului si se dezvolta doar la final cand si pelicula e inundata de lumina. Simplitatea vietii parintelui Anatolie este reflectata de austeritatea locurilor in care e situata manastirea, de intinderea apelor, ceat de deasupra lor si tarmul departe. Simplitatea vorbelor lui şi a rugaciunii dau profunzime filmului si-l transforma intr-o pagina de pateric care ar trebui parcursa de oricine ar fi interesat de evolutia sa spirituala. Este un film care poate schimba viata unui om.
                                                                                                                                               SD














23 de comentarii:

peromaneste spunea...

In comentariile de aici: https://www.rottentomatoes.com/m/the_island_2007/ se observa distanta de la care vede omul nou acest film...



An aggravating combination of piousness, arty self-pity, and knowing silliness meant to speak to higher spiritual truths.
October 26, 2007 | Rating: 2.5/4 | Full Review…
Wesley Morris
Boston Globe
Top Critic


In answering prayers, film explores Russian soul

By Wesley Morris, Globe Staff | October 26, 2007

When the people of the small northern Russian community in "The Island" need extra-strength prayer or a plain old miracle, they head to an Orthodox monastery and take a boat to an unfurnished shack where they plead with Father Anatoly (Pyotr Mamonov) to make it happen. The jury's out on whether he can, but he's treated like an oracle anyway. The movie, meanwhile, is an aggravating combination of piousness, arty self-pity, and knowing silliness meant to speak to higher spiritual truths.

Anatoly is wracked with guilt. During World War II, he worked on a barge where Nazis forced him to shoot his captain dead. He survived and was taken in by monks, becoming a monk himself. The movie skips ahead to 1976, where we discover that the years have not been kind to Anatoly's peace of mind. With all respect to the old man's holiness, he's a crackpot. His days include wandering along the frozen shores of the White Sea, begging God for forgiveness, hauling wheelbarrows of coal, playing pranks on his fellow monks, and, of course, dispensing distinctly idiosyncratic advice.

Take for example his recommendation to the widow who wants to send a message to her long-dead husband: sell her earthly possessions and go west. Her man's alive - in France. How does Father Anatoly know? He goes into another room, closes the door, and has a conversation with himself.

Written by Dmitri Sobolev and directed by Pavel Lounguine, this is not a comedy, not essentially, anyway. Nor is it a true examination of a man's psyche come undone. Lounguine's film is about the ravages of guilt - how Anatoly's coerced killing has driven him insane. But the characters, all of them, are so unvarying in their neediness and sorrow that the experience of watching them plead for miracles or redemption is exasperating. The camera gazes at the dilapidation of Father Anatoly's hovel (piles of petrified wood near the dock), while the soundtrack, with its chorus and twinkling piano, conspires to contribute a dint of rising holiness ("aah-aah-aah-aah") as the Father pushes his wheelbarrow up and down the dock.

Lounguine's best-known movie here was 1990's "Taxi Blues," a bleaker but far richer depiction of human relationships, with a much younger-looking Mamonov as a shiftless saxophonist (a former cult rock star, he seems positively ancient in this new movie; older than his 56 years). "Taxi Blues" also managed to give us a vivid, fervent look at modern Soviet Moscow. It was the work of a natural director.

"The Island" seems a lot less certain as a piece of filmmaking. But then again the movie feels less like a character study than a no-frills examination of the Russian soul. In its native country, the populace went for it. According to The Washington Post, a television broadcast of "The Island" in January was second in viewership only to Vladimir Putin's New Year's Address.

torpey clare spunea...

Am o mulțime de bucurii și emoții în mine, sunt claritate, am fost fericit cu căsnicia mea, până când soțul meu nu a început să asculte bârfe despre mine nefiind credincioși cu promisiunile noastre conjugale, am încercat să-l înțeleg că sunt bârfe și minciuni, dar a pierdut dragostea, încrederea și încrederea în noi. Așa că am devenit cupluri neplăcute și apoi am depus divorț, mai târziu, ne-am despărțit. ani după divorțul nostru, am încercat să trăiesc o viață normală fără el, dar nu am putut, așa că am început o căutare despre cum să-mi revin fostul soț, apoi m-am referit, BaBa ogbogo un bărbat grozav și extrem de spiritual care a aruncat un dragoste vrăjește asupra mea și m-a făcut EX-ul meu să se întoarcă la mine. Sunt copleșit, așa că îi las contactul aici pentru cei care au probleme de relație și căsătorie, așa că poate ajuta cu lucrări grozave. E-mail: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Sau numărul lui de WhatsApp ... +2349020168697. Luați legătura cu el, vedeți cât de mare și puternic este. De asemenea, ajută în aceste probleme ...

(1) Opriți divorțul.
(2) Barrenness End.
(3) Noroc vraja.
(4) Vraja de căsătorie.
(5) Scapă de probleme spirituale.

Anonymous spunea...

Bună ziua tuturor sunt aici pentru a mulțumi DR ODION că m-a făcut din nou fericit, logodnicii mi-au părăsit când urma să se căsătorească după 2 luni. Și am fost atât de frustrat că am avut o zi proastă de-a lungul. până când am fost online și voi afișa o recenzie a cuiva care postează o mărturie a unui doctor numit ODION pe care l-am contactat de fapt și el m-a asigurat că nu ar trebui să-mi fac griji că prietenul meu va reveni odată ce va termina cu munca sa în 24 de ore . din păcate, întâlnesc o celulă pe telefonul meu și a fost iubitul meu, iar el mi-a spus că îi pare rău că ar trebui să-l iert că se întoarce pentru ca noi să fim împreună. Mulțumesc lui DR ODION pentru munca sa amabilă. Dacă aveți aceeași problemă îl puteți contacta prin WhatsApp +2349060503921 sau prin e-mail (drodion60@yandex.com)

Anonymous spunea...

Bună ziua tuturor sunt aici pentru a mulțumi DR ODION că m-a făcut din nou fericit, logodnicii mi-au părăsit când urma să se căsătorească după 2 luni. Și am fost atât de frustrat că am avut o zi proastă de-a lungul. până când am fost online și voi afișa o recenzie a cuiva care postează o mărturie a unui doctor numit ODION pe care l-am contactat de fapt și el m-a asigurat că nu ar trebui să-mi fac griji că prietenul meu va reveni odată ce va termina cu munca sa în 24 de ore . din păcate, întâlnesc o celulă pe telefonul meu și a fost iubitul meu, iar el mi-a spus că îi pare rău că ar trebui să-l iert că se întoarce pentru ca noi să fim împreună. Mulțumesc lui DR ODION pentru munca sa amabilă. Dacă aveți aceeași problemă îl puteți contacta prin WhatsApp +2349060503921 sau prin e-mail (drodion60@yandex.com)

Anonymous spunea...

CASTER DE SPORT PROFESIONAL, CARE VĂ POT AJUTA CU Vrăjitorul de iubire pentru a VĂ EXPUNE EXPLOȚIA DRAGOSTEI ÎN URGENȚĂ DUPĂ DESCĂRCARE / DIVORȚIE ÎN CAZ DACĂ SITUAȚIA DUMNEAVOASTRĂ ESTE NECAPĂ! CONTACT: DR. ODION (drodion60@yandex.com) ESTE CERTA CEL MAI BUN DE VÂNZARE ONLINE ȘI REZULTATUL său ESTE GARANTARE 100% ..

După 3 ani într-o relație cu iubitul meu, iubitul meu a început să iasă cu alte fete și să-mi arate dragoste rece, în mai multe rânduri amenință că s-a despărțit de mine dacă îndrăznesc să-l întreb despre afacerea lui cu alte fete, am fost în totalitate devastat și confuz până când un vechi prieten de-al meu mi-a povestit despre o cască de vrăji pe internet DR. ODION care ajută oamenii care au relația și problema căsătoriei prin puterile dragostei Vrăji, La început m-am îndoit dacă așa ceva există vreodată, dar am decis să încerc, atunci când îl contactez, mi-a spus tot ce trebuie să fac și am făcut. și m-a ajutat să arunc o vrajă de dragoste și în 48 de ore, prietenul meu s-a întors la mine și a început să-mi ceară scuze, acum a încetat să mai iasă cu fetele și este cu mine pentru bine și pentru real. Contactați această Casă de mare vrăjire pentru relația dvs. sau problema dvs. de căsătorie.
Iată contactul său ..

APEL / WHATSAPP: +2349060503921
EMAIL: (drodion60@yandex.com)

Unknown spunea...


Sunt cea mai fericită persoană de pe pământ astăzi, deoarece astăzi soțul meu de cinci ani fugit s-a întors la mine în genunchi, cu lacrimi în ochi, implorându-mă să-l iert și să-l accept înapoi. Dr. Ilekhojie a făcut acest lucru posibil cu ajutorul unei vraji. I-am văzut adresa de e-mail pe internet, unde o fată a postat cum a ajutat-o Dr. Ilekhojie, așa că am decis să-l contactez și mi-a spus că fiecare lucru va fi bine. Dr. Ilekhojie este un om de cuvânt pentru că totul a mers bine așa cum mi-a promis. care este problema relației pe care doriți să o rezolvați? contactați dr. Ilekhojie. E-mail: (gethelp05@gmail.com sau Whatsapp / Viber +2348147400259

Anonymous spunea...

CUM M-AM REPĂRAT IUBITULUI CU AJUTORUL DR. WALE SPELL CASTING SUNT RECUNOSCUT PENTRU AJUTORUL SĂU.

Vreau să apreciez DR WALE pentru că mi-a adus înapoi dragostea vieții mele. Fostul meu și cu mine ne-am întors împreună de o lună acum. Și a fost chiar mai bine decât înainte. Cred că de data aceasta este pentru totdeauna. Am vorbit despre mutarea împreună și poate că ne vom căsători în viitor. Lucrurile dintre noi sunt grozave. Îi mulțumesc doctorului WALE pentru că l-am ajutat să-l aduc înapoi la mine. După timpul petrecut, am învățat să ne apreciem mai mult și să nu luăm nimic de la sine. Mulțumesc, DR WALE, după ce am încercat și am căzut prin alte vrăjitoare și vrăjitori, mi-am pierdut speranța, dar le mulțumesc zeilor tăi pentru că mi-au dat capacitatea de a te găsi pentru a-mi rezolva problemele. Acum nu-mi pot imagina că afacerea mea merge mai bine decât m-am gândit și voi trăi mereu pentru a vă lăuda DR WALE. Contactați DR WALE pe acest WhatsApp / Viber: +2349015141346 adresă de e-mail: drwalespellhome@gmail.com Vă veți bucura că ați făcut-o ..

Sandra spunea...

Bună ziua colegilor mei prieteni online Vreau să folosesc acest mediu pentru a-i mulțumi dr. Fayosa pentru că cine a vrăjit și l-a readus pe fostul meu soț, soțul meu m-a părăsit pentru fosta lui iubită pe care a avut-o înainte de a se căsători cu mine este o situație dificilă pentru mine am sunat și I-am cerut să se întoarcă, el a refuzat, a spus că nu mă mai iubește. Am încercat toate modalitățile posibile pentru a-l recupera. A fost în zadar i-am spus prietenului meu despre asta și mi-a dat-o pe dr. Fayosa prin e-mail și l-am contactat și i-am spus toate problema mea și mi-a spus ce să fac și am făcut-o și el a aruncat o vrajă de dragoste care mi-a readus soțul în 24 de ore. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a vă întoarce împreună cu fostul dvs., contactați dr. Fayosa, naș și om de încredere, contactați salut prin e-mail sau whatssapp

E-mail: (Fayosasolusionhome@gmail.com)
Whatssapp: +2348151918774

Unknown spunea...

Numele meu este Kate și sunt din Oregon. Am fost căsătorit timp de 17 ani. Soțul meu s-a trezit într-o dimineață și mi-a spus că vrea să mergem pe căi separate. Am fost în lacrimi luni întregi. Eram confuză și cu inima frântă. Am trimis-o pe sora mea să meargă și să-l implore, dar el a insistat că s-a încheiat uniunea noastră, că s-a săturat de mine. Căutam ajutor când am citit câteva mărturii despre dr. Ajayi despre cum îi ajută pe oamenii care au probleme conjugale cu vraja iubirii. L-am contactat și mi-a spus lucruri de făcut pentru ca el să vrajească, la început am fost sceptic dacă ar trebui să o fac și m-am hotărât să încerc. am făcut ceea ce dr. Ajayi, vrăjitorul, mi-a spus să fac, apoi nu până la un interval de 7 zile din nicăieri, soțul meu care m-a părăsit fără niciun motiv s-a întors acasă într-o seară și a implorat să mă aibă înapoi, chiar a venit cu fratele său și a pledat pentru iertare. După atâta durere prin care am trecut, soțul meu s-a întors. sunt atat de fericit. toate datorită doctorului Ajayi, îl puteți contacta pentru orice fel de lucruri de vrăji. Cred că te va vedea prin problemele tale. E-mail: drajayi1990@gmail.com WhatsApp: +2347084887094

Unknown spunea...

Vă mulțumesc foarte mult DOCTOR ISIKOLO pentru că l-ați făcut pe fostul meu iubit să revină la mine. Scriu această minunată mărturie cu privire la acest om. Mi-a îndeplinit toate dorințele. Iubitul meu și cu mine ne-am întâlnit mai mult de 3 ani și, deși am avut atâtea certuri, dar nu ne-am gândit niciodată la o despărțire. Într-o zi, m-a sunat la telefon spunându-mi cum este obosit de relație și nu poate vedea nicăieri spre care ne îndreptăm. Au trecut luni și iubitul meu nu m-a mai contactat și nu am mai auzit de el și telefonul său mobil a fost deconectat. Știam că trebuie să caut ajutor din cauza atâtor dragoste pe care o am pentru el. Am contactat acest mare jucător de vrăji pentru că nu am mai contactat niciodată pe nimeni și vă spun că după 2 zile de contact, fostul meu iubit m-a sunat și mi-a cerut să mă vadă și a doua zi dimineață și suntem fericiți împreună cu ajutorul acestui mare vrăjitor numit DOCTOR ISIKOLO. Am promis să vă manifest lucrările tuturor și vă rugăm să contactați acest om pentru a vă ajuta la: isikolosolutionhome@gmail.com sau WhatsApp lui la el la: +2348133261196.

anonymous spunea...

Mulțumesc domnule pentru vrăjile tale autentice. Sunt Zara Matteo pe nume. Acest lucru este cu adevărat incredibil și nu am experimentat niciodată așa ceva în viața mea. Înainte de a vă cunoaște, domnule, am încercat toate mijloacele probabile pe care le-am putut pentru a-mi aduce soțul înapoi, dar am ajuns să-mi dau seama că nimic nu funcționează pentru mine și că soțul meu a dezvoltat multă ură pentru mine. Am crezut că nu există nicio speranță de a mă reîntâlni cu fostul meu soț. Dar când am citit recenzii bune despre modul în care DR ISIKOLO îi ajută pe ceilalți, am decis să îl contactez. ca să încerc și am făcut tot ce mi-a instruit și am avut încredere în el și i-am urmat instrucțiunile așa cum mi-a garantat în 48 de ore și tocmai atunci mi-a sunat fostul. Domnule Suntem mai mulțumiți acum ca oricând. Totul arată perfect și atât de natural! Mulțumesc mult domnule pentru vrăjile tale autentice și incontestabile de reuniune. aici din nou E-mailul său: isikolosolutionhome@gmail.com Îl poți și WhatsApp pe +2348133261196.

anonymous spunea...

SERVICIILE DR ISIKOLO SUNT TESTATE ȘI DE ÎNCREDERE. Numele meu este Senna Rayan. Marele DR ISIKOLO este cu adevărat puternic și știe să-și facă treaba perfect. Dacă nu era el, nu mi-aș putea imagina ce s-ar fi întâmplat. Fostul meu se certa mereu cu mine și mă maltrata mereu. A început să se poarte ciudat și amuzant și m-a părăsit fără niciun motiv pentru o altă fată. Am crezut că toată speranța a dispărut. Am căutat ajutor pe internet și am dat peste dr isikolo. Am văzut atât de multe mărturii despre el. Am fost încântat și l-am contactat pe e-mail și i-am spus ce se întâmplă. A râs și m-a asigurat să mă liniștesc că mă va ajuta și că fostul meu se va întoarce rugându-mă. Și-a făcut treaba și a făcut vraja pentru mine și în 2 zile, fostul meu a venit să-și ceară scuze așa cum mi-a spus. Astăzi trăim amândoi împreună și suntem și mai îndrăgostiți decât eram înainte să plece el. Contactați Marele DR ISIKOLO pentru propriul ajutor. Îl poți contacta pe e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com Îl poți contacta și pe WhatsApp/Viber la +2348133261196.

Unknown spunea...

CUM MI-A READUCIT PARTENERUL LA MINE
Această mărturie este o poveste adevărată și numele meu este Monika Simun. Am intrat în contact cu DR ISIKOLO printr-o mărturie scrisă despre el și am întâlnit, de asemenea, multe mărturii despre cum îi ajută pe alții cu viața lor. Să te întorci cu un fost este unul dintre cele mai interioare sentimente pe care mulți oameni le-ar plăcea să le experimenteze, mai ales că acele amintiri cu fostul nostru ne întunecă întotdeauna mintea când altcineva face unele dintre acele lucruri pe care le făcea fostul nostru. Am fost părinte singur timp de aproape 6 ani și, deși fostul meu soț era departe de copiii mei, încă îmi doresc să se întoarcă într-o zi la mine. Acest vrăjitor pe care l-am întâlnit, cunoscut sub numele de DR ISIKOLO, m-a ajutat cu dorințele mele și sunt bucuros să spun că m-am întors cu fostul meu soț. rezultatul s-a manifestat timp de 48 de ore, când m-a asigurat, iar dragostea și conexiunea pe care le-am împărtășit au fost restabilite uimitor. Dacă doriți să vă întoarceți cu succes cu fostul dvs., contactați acest mare vrăjitor la Whatsapp +2348133261196 sau e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com

Anonymous spunea...

UN MARE VORGITOR CARE M-A AJUTAT să-mi aduc înapoi fostul meu iubit
Ce vrăjitor minunat și simplu care mi-a readus bucurie și fericire în viața mea!!! Dau această mărturie pentru că sunt atât de fericită, vreau să-i mulțumesc lui DR WALE pentru munca grozavă pe care a făcut-o în viața mea, El a adus fericirea înapoi în viața mea, n-am crezut niciodată în vrăjitorii până când viața mea s-a prăbușit când iubit de șase ani a decis să renunțe aproape când doream să ne căsătorim. Am avut o astfel de cădere emoțională, în măsura în care nu am putut face nimic rezonabil din nou, după trei luni de durere înainte ca un vechi prieten de-al meu să mă prezinte la un vrăjitor online numit DR WALE, mă prezint lui DR WALE, un adevărat vrăjitor. . În mai puțin de o săptămână am văzut minuni, iubitul meu s-a întors la mine și viața mea s-a întors exact ca un puzzle finalizat, iar după o lună ne-am căsătorit și a fost ca un vis pentru mine pentru că am crezut că am pierdut. el pentru totdeauna. Vă mulțumesc, DR WALE, pentru că m-ați ajutat, dar, mai ales, pentru onestitatea și rezultatele rapide și precise. DR WALE contact WhatsApp/Viber: +2347054019402 SAU drwalespellhome@gmail.com

Unknown spunea...

Vreau să împărtășesc experiența mea uimitoare cu Dr. Ilekhojie. Soțul meu de 5 ani m-a înșelat și l-am confruntat ceea ce a provocat o ceartă care l-a făcut să ceară divorțul. Am plâns și m-am îmbolnăvit instantaneu. Când căutam povestiri aleatorii online despre oameni cu situații similare cu a mea, am văzut o mărturie a cuiva și cum dr. Ilekhojie a făcut pace între cupluri. L-am contactat si mi-a explicat cum este posibil sa ma impac cu sotul meu si in cateva zile va anula divortul care era ceea ce imi doream. Am făcut tot ce mi-a cerut să fac și în exact trei nopți după munca lui, soțul meu a sunat să-și ceară scuze că a înșelat și a cerut să mă întorc acasă cu atâtea promisiuni. Apreciez ajutorul tau Dr, esti cu adevarat o binecuvantare. Dacă vă aflați în aceeași situație în care am fost și eu, contactați-l pe Dr. Ilekhojie și cereți ajutor. E-mail: gethelp05@gmail.com sau Telegram/Whatsapp +2348147400259

Anonymous spunea...

Doar fii fericit! Iubeste si fii iubit! Fii cea mai bună versiune a ta pentru tine!!! . Am vrut doar să împărtășesc o poveste de succes! Tocmai mi-am revenit fostul soț cu ajutorul DR Ilekhojie.. De la vraja lui de reconciliere, soțul meu s-a întors și este mai credincios și mai aproape de mine decât înainte. De asemenea, poți să-l contactezi și să-ți repari relația
WhatsApp: +2348147400259 E-mail: gethelp05@gmail.com

Unknown spunea...

Am fost respins de soțul meu după 10 ani de căsnicie. Ne-a lăsat pe mine și pe copiii noștri să suferim cu venituri mici sau deloc. La serviciu, un prieten mi-a povestit despre doctorul Ilekhojie și despre cum a ajutat-o să se împace cu fostul ei soț. L-am contactat și mi-a confirmat că o femeie a avut o vrajă asupra soțului meu și a promis că va sparge magia neagră folosită asupra soțului meu și să se asigure că se întoarce acasă. L-am crezut și am avut încredere în el să o rupă și să ne ajute să ne împăcăm pentru că lucrurile erau foarte grele fără soțul meu și ne afecta copiii. Până acum, soțul meu s-a întors acasă cu noi și lucrurile se îmbunătățesc treptat și suntem în pace. Căutați ajutor de la dr. Ilekhojie și obțineți soluții. E-mailul lui: gethelp05@gmail.com sau numărul lui WhatsApp: +2348147400259

Unknown spunea...

Dragostea nu renunță niciodată, nu își pierde niciodată credința, este întotdeauna plină de speranță și dăinuie în orice circumstanță. Am fost ultima persoană de pe pământ care a acceptat faptul că vrăjile există sau nu funcționează până când am fost trimis la doctorul Ilekhojie, care a ajutat atât de mulți oameni cu vrăjile sale puternice de reconciliere. Nu am avut altă opțiune decât să încerc pentru că la 3 luni de la divorț am fost retrogradată la locul meu de muncă din cauza depresiei și a lipsei de concentrare. Nu știu ce să fac pentru a-l recupera, dar îi mulțumesc lui Dumnezeu că l-ai folosit pe Dr. Ilekhojie pentru a-mi recupera fericirea și viața amoroasă în 48 de ore. Chiar săptămâna trecută aici, am fost promovat înapoi în funcția mea și sunt aici pentru a împărtăși propria mea experiență cu acest om numit Dr Ilekhojie. Nu știu prin ce treci azi, dar să știi că în orice situație există întotdeauna o cale de ieșire. Contactați Dr. Ilekhojie prin mesaj text pe WHATSAPP MESSENGER cu: +2348147400259 și e-mail la: gethelp05@gmail.com

Unknown spunea...

Aceste sărbători au dezvăluit cu adevărat cât de singur aș fi fost dacă planul unei despărțiri oribile a căsniciei mele ar funcționa. Copiii noștri sunt cu toții liniștiți și acum că ar trebui să mă bucur de viața alături de soțul meu, el a fost dus de recepționerul din biroul lui. 25 de ani de căsătorie aveau să se piardă pentru că o altă femeie a decis să-mi vrăjească soțul. Am devenit disperată și m-am alăturat comentariilor unui grup de femei care au primit ajutor de la doctorul Ilekhojie. Mi-a explicat despre magia neagră care lucrează asupra soțului meu, ceea ce a fost confirmat și de un viitor povestitor cu câteva zile înainte de atunci. Dr Ilekhojie mi-a spus tot ce trebuie să ofer pentru a sparge magia întunecată și în 3 zile, soțul meu s-a schimbat și a început să se comporte ca niște oameni care se aflau într-o pauză. A devenit Sergi cu care m-am căsătorit acum 25 de ani. Lucrurile sunt normale acum și sunt atât de fericit că mi-am avut toată familia împreună în vacanța trecută. Mulțumesc doctorului Ilekhojie că nu m-a dezamăgit. Vorbește-i despre problemele tale în căsătorie și obține soluții. E-mail: gethelp05@gmail.com sau sunați/Viber/Whatsapp +2348147400259

Anonymous spunea...

Este adevărat că oamenii buni de vrăji sunt greu de găsit în zilele noastre, dar sunt mândru de acest bărbat pe nume DR WALE, el este vrăjitorul pe care l-am întâlnit și văd că munca lui este reală. A făcut o vrajă de dragoste pentru mine, care l-a adus înapoi pe soțul meu. Vraja pe care a făcut-o a funcționat rapid. În câteva săptămâni, soțul meu, care m-a părăsit de ani de zile, a început să mă sune și să mă roage să-l iert pentru tot greșeala. Doar partajați acest lucru aici, astfel încât și dvs. să puteți contacta DR WALE dacă aveți probleme de căsătorie sau de relație. WhatsApp/Viber lui: +2347054019402 E-mail: drwalespellhome@gmail.com

anonymous spunea...

Bună spectatori online, sunt aici pentru a împărtăși mărturia mea despre cum am fost ajutat să-mi recuperez soția. Am fost un trișor și soția mea m-a prins de mai multe ori. Am încercat să mă repar și de fiecare dată am ajuns să trișez iar și iar. Bănuiesc că nu mi-am dat seama ce a însemnat pentru mine până nu m-a lăsat în pace. Am început să găsesc o modalitate de a o recupera, dar nimic nu pare să funcționeze perfect până când am găsit un articol despre DR WALE care a ajutat mulți oameni din întreaga lume să-și recapete relațiile. L-am contactat pe numărul lui de WhatsApp prin +2347054019402 și m-a asigurat că soția mea se va întoarce la mine în câteva săptămâni cu magiile sale puternice și am plătit o sumă de euro pentru materialele necesare lucrării. În mod surprinzător, soția mea s-a întors acasă după câteva săptămâni spunând că încă mă iubește și am jurat că nu o mai înșel niciodată. Toate datorită lui DR WALE. WhatsApp/Viber: +2347054019402 sau drwalespellhome@gmail.com

Unknown spunea...

Am cântărit opțiunile mele pentru operație; dar după ce am întâlnit o femeie în vârstă de 65 de ani la spitalul nostru local care m-a informat că va fi operată pentru îndepărtarea uterului - m-am gândit că ar putea să nu fie util să sfătuiesc femeile să ignore intervenția chirurgicală după menopauză cu ideea că fibroamele se vor micșora. Există o vecină de-a mea care mi-a dat un contact al doctorului Ilekhojie, care i-a trimis câteva ierburi pe care să le folosească și acum este complet liberă și eu sunt, de asemenea, pe aceleași ierburi și se îmbunătățește rapid. Vă rugăm să-l contactați dacă vă aflați în aceeași stare prin e-mailul lui gethelp05@gmail.com sau sunați-l pe linia lui directă (+2348147400259)

Unknown spunea...

Lucrurile nu merg doar până când faci alegerea corectă în viața ta. În viața mea, am făcut alegerea corectă când l-am contactat pe Dr. Ilekhojie, omul care este specializat în restabilirea relațiilor și căsătoriilor rupte. Sunt din Albany, New York, SUA și sunt pe acest blog pentru a-i mulțumi Dr. Ilekhojie pentru munca bine făcută. S-a asigurat ca soțul meu să oprească planurile de divorț după câteva luni și a cerut să vedem un consilier și să rezolvăm diferențele. Nu mi-aș fi avut familia intactă astăzi fără ajutorul doctorului Ilekhojie și de aceea îi las e-mailul gethelp05@gmail.com pentru a-ți restabili căsătoria sau relațiile rupte, îl poți suna sau pe Whatsapp la +2348147400259