Traducere // Translate

Umanismul si corectitudinea politica

E destul de suparator că se confundă umanismul cu corectitudinea politică.
Umanist e să le respecți indivizilor drepturile și demnitatea și, atunci când îi evaluezi, să nu ții cont de rasă, etnie, gen, clasa socială, mediu de proveniență. Corect politic e să gratifici chestiuni care nu sunt și nu au cum să fie criterii valide de valoare pe sistemul: sunt mândră că sunt femeie, sunt mândru că sunt gras, sunt mândru că sunt chel, sunt mândru că sunt prost.
Poți să zici, decent: îmi convine că sunt femeie, îmi pare bine că nu sunt slabă, mă bucur tare că sunt chel, îmi place că sunt prost. Normal e să fii mândru că ai realizat ceva, nu că mama ta s-a culcat cu un tip înalt.
Umanist e să respecți dreptul omului la o convingere sau o credință, corectitudinea politică spune să respectăm toți și obiectul credințelor pe care nu le împărtășim și să ne punem în cui pofta de a le critica sau ridiculiza. A respecta un drept înseamnă a nu-i interzice altuia să creadă ce vrea, nicidecum a-ți reprima tu libertatea de expresie, plăcerea de a spune bancuri etc.
Dacă unul are o credință nestrămutată că vecinul de la etajul inferior vrea să îi mănânce cozonacul nu e o chestiune chiar egală cu credința altuia că într-o bună zi se va găsi un tratament împotriva cancerului. Corectitudinea politică zice că da.
Umanismul pune individul mai presus de turmă și omul mai presus de credințele lui. Corectitudinea politică pune turma mai presus de individ și credința mai presus de om.
E ce se cheamă stânga regresivă.
Cei care fac parte din categorii discriminate sau persecutate istoric sau se trag din popoare care au fost subjugate, jefuite, prădate de altele trebuie să fie recompensați moral de exponenții categoriilor umane și popoarelor care au asuprit, mai spune. Chit că acum pe lume sunt strănepoții victimelor și călăilor. Ce-are?
Aici e o distincție clară între umanismul care responsabilizează individul și o gândire care operează cu responsabilitate de grup. Nepoții naziștilor să plătească, strănepoții colonialiștilor să plătească!
Mie să-mi plătească otomanii!
                                                                                                                                  IB

Niciun comentariu: