Traducere // Translate

Regizori romani de Cannes


Bacalaureat, în cursa pentru Palme d'Or
Bacalaureat, în cursa pentru Palme d'Or
Douăzeci de filme au fost selecţionate pentru a intra în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, printre care producţii precum Julieta a spaniolului Pedro Almodovar, It's Only the End of the World a canadianului Xavier Dolan, La Fille inconnue a belgienilor Luc şi Jean-Pierre Dardenne, dar şi Bacalaureat, deCristian Mungiu şi Sierra - Nevada, de Cristi Puiu.
Americanii Sean Penn, cu The Last Face, Jim Jarmusch cuPaterson şi Jeff Nichols cu Loving se numără de asemenea printre regizorii care îşi vor disputa premiul Palme d'Or.
Cinematografia franceză este reprezentată de Olivier Assayas cuPersonal Shopper, Bruno Dumont cu Ma Loute, Alain Guiraudiecu Rester Vertical şi Nicole Garcia cu Mal de pierres.
Britanicul Ken Loach (I, Daniel Blake) şi olandezul Paul Verhoeven(Elle) vor intra de asemenea în luptă pentru prestigiosul premiu al festivalului ce se va desfăşura în perioada 11 — 22 mai pe Coasta de Azur.
Cinematografia românească este şi ea bine reprezentată anul acesta la Cannes. Filmele Bacalaureat, de Cristian Mungiu, şi Sierra — Nevada, de Cristi Puiu, au fost selectate în competiţia oficială a festivalului, în timp ce producţia Câini de Bogdan Mirică a fost selectată la secţiunea Un Certain Regard.
Scenă din filmul Bacalaureat
Potrivit site-ului festivalului, în Competiţia oficială de scurmetraje, printre peliculele selecţionate figurează 4:15 P.M. Sfârşitul lumii (4:15 P.M. The End of the World), regizat de Cătalin Rotaru şi Gabi Virginia Sarga, iar la secţiunea Cinéfondation, România este reprezentată de peliculaToate fluviile curg în mare (All The Rivers Run to the Sea), în regia lui Alexandru Badea.
În afara competiţiei, celebrul regizor american Steven Spielberg îşi va prezenta ultimul film, The BFG. Jodie Foster este şi ea prezentă în afara competiţiei, în calitate de regizoare, cu filmul Money Monster, cu Julia Roberts şi George Clooney în rolurile principale.
La festival şi-au anunţat prezenţa şi actorii Kristen Stewart, Ryan Gosling, Russell Crowe, Charlize Theron, Javier Bardem, Adam Driver, Adele Exarchopoulos, Marion Cotillard, Vincent Cassel, Léa Seydoux, Adele Haenel, Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni-Tedeschi şi Isabelle Huppert.
"Vom avea un festival plin de staruri în acest an", a precizat Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului.
Pedro Almodovar, care a trebuit să-şi anuleze o parte din acţiunile de promovare a filmului Julieta din Spania, după scandalul Panama Papers, va fi şi el prezent la Cannes. Ultimul său film spune povestea unei femei a cărei fiică a dispărut timp de un deceniu.
Cristian Mungiu, deja posesor al unui Palme d'Or
Filmul regizat de Cristian Mungiu va avea premiera în România concomitent cu cea de la Cannes
Bacalaureat, cel mai recent lungmetraj al regizorului Cristian Mungiu, a fost selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes şi va intra în competiţia pentru trofeul Palme d’Or, cea mai importantă recunoaştere pentru autorii de film de artă.
Este a treia participare a lui Cristian Mungiu în competiţia oficială, la precedentele două, filmele sale fiind recompensate cu Palme d’Or, în 2007, pentru 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile şi Premiile pentru scenariu şi interpretare feminină, în 2012, pentru După Dealuri.
Cristi Puiu revine cu Sierra Nevada
”Mă bucură foarte mult selecţia în competiţia oficială la Cannes şi îmi doresc să ofer spectatorilor din România posibilitatea de a vedea filmul pe cât posibil în acelaşi timp cu premiera mondială. Nu ştim încă data precisă a proiecţiei noastre la Cannes, însă în România Bacalaureat va putea fi văzut începând cu 20 mai în toate oraşele din ţară în care mai există săli şi unde cinematografele doresc să includă filmul în programul lor de proiecţii”, mărturiseşte Cristian Mungiu.
Bacalaureat, cunoscut în perioada de pregătire sub numele de Fotografii de familie, spune povestea unui doctor dintr-un mic oraş de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societăţii româneşti de astăzi.
Filmul îi are în rolurile principale pe Adrian Titieni şi pe Maria Drăguş. Adrian Titieni a interpretat peste 50 de roluri în filme româneşti, debutând în 1986 în filmul Pas în doi, regizat de Dan Piţa. Maria Drăguş, actriţa germană de origine română, a debutat în Panglica albă, filmul lui Michael Haneke recompensat cu Palme d’Or în 2009.
Cristi Puiu la filmările pentru Sierra Nevada
Festivalul de film de la Cannes selectează în competiţia oficială 20 dintre cele mai bune filme ale anului, alese din 1800 de filme înscrise în competiţie.
Scenariul şi regia: Cristian Mungiu; Imaginea: Tudor Vladimir Panduru; Scenografia: Simona Pădureţu; Montaj imagine şi sunet: Mircea Olteanu; Director de film: Adrian Moroca; Producător executiv: Tudor Reu.
Cu: Adrian Titieni, Maria Drăguş, Lia Bugnar, Mălina Manovici, Vlad Ivanov, Rareş Andrici.
O producţie Mobra Films cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Eurimages, cu participarea Canal+, France Télévisions, Ciné+, Wild Bunch, cu contribuţia Orange România, Catena, Carlsberg, Groupama Asigurări. Co-producători: Why Not Productions, Les Films du Fleuve, France 3 Cinéma. O co-producţie România-Franţa-Belgia.
Regizorul Cristi Puiu la Cannes
Filmul este distribuit în Romania de către Voodoo Films.
Filmul Sierra Nevada, al cărui scenariu este semnat tot de Cristi Puiu, este o coproducţie România - Franţa - Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Macedonia. Din distribuţia filmului, al cărui buget este estimat la 1,4 milioane de euro, fac parte Mimi Brănescu şi Bogdan Dumitrache.
„În vreme ce Aurora era ultraeconomic în ceea ce priveşte dialogul, noul film, prin contrast, se ţese în jurul unei familii care se adună la parastasul unui bătrân venerabil care a murit recent, iar întâlnirea în circumstanţele astea generează vorbă, logoree, zumzet. Toată lumea din familie vorbeşte în film", se spune în publicaţia Little White Lies.
Cristi Puiu, născut pe 3 aprilie 1967, la Bucureşti, este scenarist şi regizor. A urmat studiile Şcolii Superioare de Arte Vizuale din Geneva, între 1992 – şi 1996, şi şi-a luat diploma cu documentarul 25.12. Bucharest, North Railway Station. A debutat în lungmetraj cu filmul Marfa şi banii (2001), căruia i-au urmat Moartea domnului Lăzărescu (2004), Aurora (2010) şi Trei exerciţii de interpretare/ Three Exercises of Interpretation (2013).
Dragoş Bucur în Câini
Cristi Puiu a fost premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2004, pentru scurtmetrajul Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea, iar pentru Moartea domnului Lăzărescu a fost distins cu trofeul secţiunii Un Certain Regard, la Festivalul de Film de la Cannes, în 2005. Acelaşi lungmetraj i-a adus şi o menţiune specială la festivalul IndieLisboa. În 2007, Cristi Puiu a fost membru al juriului secţiunii Un Certain Regard, la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. A fost membru al juriului Cel mai bun lungmetraj de debut la cea de-a 61-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, în 2008. Doi ani mai târziu, Cristi Puiu a fost preşedintele juriului competiţiei oficiale a celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, iar în 2012, a fost preşedintele juriului GoEast Film Festival Wiesbaden. În prezent, predă regie de film la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti. "Regizorul rebel şi nonconformist, românul Cristi Puiu ne-a revelat un film problematic şi inteligent în 2010, un thriller de trei ore, Aurora, şi suntem extrem de entuziasmaţi că revine cu filmul Sierra Nevada în «sfada» de la Cannes”.
Câini/ Dogs, debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, va avea premiera mondială în selecţia oficială Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes (11 – 22 mai). Secţiunea le este dedicată cineaştilor cu viziuni şi stiluri noi şi încurajează creaţiile îndrăzneţe şi originale. Filmul intră şi în competiţia pentru Camera d’Or, trofeul acordat celui mai bun debut din selecţia oficială. Thriller-ul, cu Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visuîn rolurile principale, va ajunge pe marile ecrane din România în toamna acestui an, distribuit de Transilvania Film.
Secvenţă din pelicula Câini
Câini a intrat în atenţia selecţionerilor de la Cannes încă din faza de proiect, fiind inclus în Atelierul Cinéfondation în anul 2014. Programul aduce în atenţia potenţialilor finanţatori şi producători, în fiecare an, propuneri originale aflate în stadiul de dezvoltare.
„Am mai fost de două ori la Cannes. O dată în 2007, ca student, când am participat la un masterclass Martin Scorsese - care efectiv m-a lovit în plex - şi o dată acum doi ani, când am participat la Atelierul Cinéfondation. Într-un fel, mă simt ca Prâslea din poveste, cel care reuşeşte a treia oară, deşiCâini este primul meu lungmetraj. Bineînţeles, sunt bucuros şi onorat de această selecţie”, declară regizorul şi scenaristul Bogdan Mirică.
Acţiunea este plasată în apropierea graniţei cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer.
„Chiar şi azi mai există locuri în România – zone rurale, uitate de Dumnezeu – unde legea e doar un concept îndepărtat şi abstract. Ce funcţionează cu adevărat e legea pe care şi-o fac oamenii care trăiesc acolo. Plasat într-un astfel de loc – în câmpiile nesfârşite ale Dobrogei –, filmul e un labirint moral şi emoţional care porneşte de la un conflict vechi de când lumea: lupta cu aproapele”, spune Bogdan Mirică.
Regizorul Bogdan Mirică intră în competiţie cu Câini
În roluri secundare apar actorii Teodor Corban, Raluca Aprodu şi Costel Caşcaval. Filmările au avut loc în vara anului 2015, în locaţii din Brăila, Galaţi, Teleorman şi Giurgiu. Bogdan Mirică semnează regia şi scenariul, directorul de imagine este Andrei Butică (Poziţia copilului, Umbre), iar scenografia îi aparţine Augustinei Stanciu (Aferim!). În faza de proiect, filmul a fost prezentat şi la Angers Workshops, Torino Film Lab/ Script & Pitch sau Les Arcs (Franţa) şi a câştigat Premiul ARTE la CineLink (Sarajevo).
Multi premiat pentru scurtmetrajul Bora Bora (2011), scenarist şi co-regizor al serialului crime-thriller produs de HBO România - Umbre (2014), Bogdan Mirică a studiat scenaristică la Universitatea Westminster şi a semnat scenariul unor filme şi seriale marca MediaPRO. În 2013, a fost selecţionat la Berlinale Talent Campus, la Festivalul de la Berlin. A publicat o carte numită Bestseller (2005), în colecţia Râsul lumii de la Humanitas, a lucrat ca director de creaţie la Graffiti BBDO şi a scris pentru „Dilema”, „Observator Cultural” şi „Esquire”.
Câini este produs de 42 Km Film (Marcela Ursu) şi EZ Films (Elie Meirovitz), şi co-produs de Argo Film (Stephan Komandarev). Producţia a fost realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Centre national du cinéma et de l’image animée din Franţa, CNC Bulgaria, Canal +, Eurimages şi Fundaţia GAN.
Filmul va fi distribuit în cinematografele din România de Transilvania Film.
                                                                                      Magdalena Popa Buluc

Niciun comentariu: