Traducere // Translate

Nominalizari la premiile Cesar 2016

Vincent Lindon, uimitor în La loi du marche
Vincent Lindon, uimitor în La loi du marche


Academia de Artă şi Tehnică Cinematografică a anunţat marţi nominalizările pentru Premiile César 2016, eveniment care va avea loc pe 26 februarie laThéâtre du Châtelet din Paris.
Trois souvenirs de ma jeunesse de Arnaud Desplechin şi Marguerite deXavier Giannoli conduc, cu 11 nominalizări fiecare. Urmează Mustang de Deniz Gamze Ergüven şi Roi de Maïwenn, nominalizate la câte 8 categorii.
Isabelle Huppert şi Gerard Depardieu s-au reunit în Valea dragostei
Selecţia este foarte bogată, foarte diversă şi variată. Anul cinematografic 2015 este unul extrem de bogat”, a afirmat Alain Terzian, preşedintele Academiei César.
Independenţa Film are şase pelicule pe lista de nominalizări. Pe două dintre ele le-aţi putut urmări deja anul trecut: Dheepan şi Le Tout Nouveau Testament. Unul rulează chiar acum în cinema: Youth. Iar alte trei vor rula în curând: La Tête haute, din 12 februarieLa loi du marché, din 26 februarie, şi Trois souvenirs de ma jeunesse,care a acumulat nu mai puţin de 11 nominalizări, din 6 mai.
Vincent Cassel realizează un rol de exccepţie în Mon Roi
Iată mai jos cele şase filme nominalizate la Cesar 2016 distribuite de Independenţa Film, precum şi categoriile la care concurează
Trois souvenirs de ma jeunesse / My Golden Years (11 nominalizări)
Trois souvenirs de ma jeunesse
Cel mai bun film: Arnaud Desplechin
Cea mai bună regie: Arnaud Desplechin
Cea mai mare speranţă feminină: Lou Roy-Lecollinet
Cele mai bune costume: Nathalie Raoul
Cele mai bune decoruri: Toma Baqueni
Cea mai bună imagine: Irina Lubtchansky
Cel mai bun montaj: Laurence Briaud
Cel mai bun sunet: Nicolas Cantin, Sylvain Malbrant, Stephanie Thiebaut
Cea mai mare speranţă masculină: Yuentin Dolmaire
Cea mai bună muzică: Grégoire Hetzel
Cel mai bun scenariu original: Arnaud Desplechin, Julie Peyr
Trei amintiri din tinereţea mea
Trois souvenirs de ma jeunesse constituie prequel-ul altui film, al aceluiaşi regizor (proiectat în Competiţia oficială de la Cannes acum aproape 20 de ani),Comment je me suis disputé… (ma vie sexuelle), din 1996. Acesta din urmă ni-l prezenta pe tânărul Paul Dedalus (numele personajului a fost ales ca un omagiu adus lui James Joyce) aflat în plină criză existenţială: oare să-şi definitiveze masteratul şi să devină profesor cu normă întreagă? Chiar îşi iubeşte partenera sau ar trebui să-şi refacă viaţă alături de una dintre celelalte amante? O întreagă generaţie de tineri actori (Mathieu Amalric, Marion Cotillard, Chiara Mastroianni) se lansa atunci, iar pe unii dintre ei îi vom regăsi acum şi în Trois souvenirs de ma jeunesse. De data aceasta este vorba despre un antropolog în vârstă de 40 de ani care, întors în Franţa după o lungă absenţă, rememorează secvenţele care i-au marcat adolescenţa.
Filmul a fost proiectat la Cannes pe 15 mai 2015.
La Tête haute / Capul sus (8 nominalizări)
La tete haute
Cel mai bun film: Emmanuelle Bercot
Cea mai bună regie: Emmanuelle Bercot
Cea mai bună actriţă: Catherine Deneuve
Cea mai mare speranţă feminină: Diane Rouxel
Cel mai bun actor în rol secundar: Benoît Magimel
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Sara Forestier
Cea mai mare speranţă masculină: Rod Paradot
Cel mai bun scenariu original: Emmanuelle Bercot, Marcia Roman
Filmul urmăreşte parcursul lui Malony, de la 6 la 18 ani, perioadă în care un judecător de copii (Catherine Deneuve) şi un educator încearcă neobosit să-l salveze.
La loi du marché / The Measure of a Man (3 nominalizări)
Cel mai bun film: Stéphane Brizé
Cea mai bună regie: Stéphane Brizé
Cel mai bun actor: Vincent Lindon
La 51 de ani, după 20 de luni în şomaj, Thierry îşi găseşte un nou loc de muncă, însă acesta îl pune în faţa unei dileme morale. Poate accepta orice, doar ca să-şi păstreze serviciul?
La giovinezza / Youth / Tinereţe
Tinereţea de Paolo Sorrentino
Cel mai bun film străin: Paolo Sorrentino
Povestea a doi bătrâni prieteni - un dirijor şi compozitor (Michael Caine), pe de o parte, şi un regizor (Harvey Keitel), pe de altă parte -, care se gândesc la cât timp le-a mai rămas de trăit, în timp ce îşi petrec vacanţa în Munţii Alpi. Filmul urmăreşte eforturile celor doi de a se întoarce la cariera lor, precum şi relaţiile pe care le au cu copiii lor, dar şi modul în care aceştia interacţionează cu ceilalţi oaspeţi ai hotelului la care sunt cazaţi.
Rulează ACUM în cinematografe!
Dheepan / Dheepan (8 nominalizări)
Dheepan, o peliculă cu multe premii
Cel mai bun actor în rol secundar: Vincent Rottiers
Cele mai bune decoruri: Michel Barthélémy
Cea mai bună imagine: Eponine Momenceau
Cel mai bun montaj: Juliette Welfling
Cel mai bun sunet: Daniel Sobrino, Valerie Deloof, Cyril Holtz
Cel mai bun scenariu original: Noé Debré, Thomas Bidegain, Jacques Audiard
Cea mai bună regie: Jacques Audiard
Cel mai bun film: Jacques Audiard
Le Tout Nouveau Testament / Testamentul nou nouţ
Le tout nouveau testament
Catherine Deneuve în Le tout nouveau testament
Cel mai bun film străin: Jaco Van Dormael
Mădălina şi Levente, doi români la Paris
Mădălina Ghenea, protagonista din Tinereţe, va fi şi la Premiile Cesar
Premiile César sunt cele mai prestigioase trofee din cinematografia franceză, echivalentul premiilor Oscar din SUA. În Franţa, filmele sunt votate de cei 4.225 de membri ai Academiei de Artă şi Tehnică Cinematografică. Numele premiului vine de la sculptorul francez César Baldaccini, care a realizat trofeul.
La categoria "cel mai bun film străin", alături de Tinereţe / Youth, al lui Paolo Sorrentino (în care apare şi Mădălina Ghenea în rolul lui Miss Universe), a mai fost nominalizat şi lungmetrajul Son of Saul, cu actorul român Levente Molnár.
Actorul Levente Molnar
Pe lângă Vincent Lindon (La loi du marché) şi Antonythasan Jesuthasan (Dheepan), la categoria "Cel mai bun actor" au fost nominalizaţi Gérard Depardieu(Valley of Love), Fabrice Luchini (L'Hermine), Jean-Pierre Bacri (La vie très privée de monsieur Sim), Vincent Cassel (Mon roi) şi François Damiens (Les Cowboys).
34 de artişti, printre care Mathilde Bisson, Sara Giraudeau sau Diane Rouxel, au fost nominalizaţi pentru a concura la categoria Tinere speranţe. Ei au strălucit în filmele din 2015: Camille Cottin (Connasse, princesse des cœurs), Sara Giraudeau (Les Bêtises), Lily Taïeb (Trois souvenirs de ma jeunesse), Jules Benchetrit (Asphalte) şi Rod Paradot (La Tête haute) sunt câţiva dintre ei.
Michael Douglas va fi recompensat cu Premiul pentru întreaga carieră
La Gala de decernare a premiilor César din 26 februarie 2016, actorul american Michael Douglas va primi un Trofeu onorific pentru întreaga carieră.
Michael Douglas a adus cinema-ului american un caracter novator şi mereu mai bogat prin filmele sale Black Rain de Ridley Scott, Cădere liberă de Joel Schumacher sau The Game de David Fincher”, argumenta Academia César.
Rod Paradot, Sara Giraudeau și Jules Benchetrit sunt în cursa pentru Tinere talente
De la Wall Street la Traffic, Michael Douglas a primit numeroase recompense, printre care Oscarul pentru cel mai bun actor, în 1988, pentru rolul Gordon Gekko din Wall Street, de Oliver Stone. El l-a încarnat şi pe judecătorul Robert Wakefiel de la Curtea Supremă din Traffic de Steven Soderbergh, pe starul de musical Liberace din Viaţa mea cu Liberace, pe Nick Curran, detectivul din Basic Instinct de Paul Verhoeven…
Dar, totodată, va fi premiat şi Michael Douglas producătorul pentru Zbor deasupra unui cuib de cuci, în regia lui Milos Foreman, recompensat cu mai multeOscaruri în 1976, dar şi În căutarea diamantului verde de Robert Zemeckis, care a obţinut două Golden Globs şi cel mai bun film de comedie.
Florence Foresti
Simpatica Florence Foresti va fi maestrul de ceremonii al acestei a 41-a ediţii a Premiilor Cesar. Ea este o talentată comediantă cu o vervă strălucitoare. Este umorista preferată a francezilor. A jucat în 12 filme, printre care Paris à tout prix de Reem Kherici şi Barbecue de Eric Lavaine.
Independenţa Film a distribuit pelicule ca: Youth (r. Paolo Sorrentino) - Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d’Or 2015, Mommy(r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amélie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.
                                                                                     Magdalena Popa Buluc

Niciun comentariu: