Traducere // Translate

De la Rafael la Picasso, o licitatie de 500 milioane de dolari..

Pablo Picasso, Femeie cu chitară în fotoliu, estimat la 700.000 de dolari
Pablo Picasso, Femeie cu chitară în fotoliu, estimat la 700.000 de dolari
Recent, Casa Sotheby’s a cunoscut un imens succes cu vânzarea uneia dintre cele mai importante colecţii dispersate vreodată la licitaţie: 500 de piese, datând din Antichitate până în zilele noastre, cu nume ca Albrecht Dürer, Rafael, Winslow Homer, Charles Burchfield, Egon Schiele, Jackson Pollock, Frank Stella…), care au aparţinut fostului preşedinte al Casei de licitaţie, Alfred Taubman.
Adjudecările s-au derulat anul acesta în trei etape. Prima a cuprins piesele-far, cum ar fi Portretul Paulettei Jourdin de Amedeo Modigliani, achiziţionat cu preţul record de 42,8 milioane de dolari,Femeie aşezată de Picasso, portretul iubitei artistului, Dora Maar, deţinut o vreme de Gianni Versace, şi vândut acum cu 20 de milioane de dolari, Fără titlu de Willem de Kooning, precum şi creaţii de Degas, Matisse, Rothko, Miro, Léger, Toulouse-Lautrec ou Stella.
Thomas Gainsborough, The Blue Page, estimat la 4.000.000 de euro
Modigliani, Portretul Paulettei Jourdain
A doua licitaţie a propus exclusiv artă contemporană, La Gommeuse, capodoperă de începutul Perioadei Albastre a lui Picasso, obţinând în acea seară 67,5 milioane de dolari, iar cea de a treia sesiune a fost dedicată artei americane. Un record a fost atins de această dată de o operă a americanuluiFrank StellaDelaware Crossing, ce a fost adjudecată cu 13,69 milioane de dolari, dublul precedentului record al artistului.
Martin Johnson Heade, Apus de soare în Florida, estimat la 10.000.000 de dolari
În timpul licitaţiei Alfred Taubman
În sfârşit, în 27 ianuarie 2016, ultima licitaţie va cuprinde tablouri vechi.
Alfred Taubman, care a fost timp de două decenii principalul acţionar al Casei Sotheby’s, s-a stins din viaţă, în luna aprilie a acestui an, în vârstă de 91 de ani.
Egon Schiele
Legendă a pieţei de artă, la sfârşitul secolului al XX-lea şi începutul secolului al XXI-lea, Taubman a avut o viaţă asemănătoare unei poveşti americane. Un tânăr provenind dintr-o familie de emigranţi evrei, care vindea pantofi pentru a-şi plăti studiile de arhitectură, a ajuns regele mall-urilor americane, prietenul unor personalităţi faimoase, de la Henry Kissinger la Donald Trump, dar şi un colecţionar renumit şi chiar proprietarul unei Case de licitaţie timp de 23 de ani: Sotheby's. Acest antreprenor şi-a acumulat averea construind centre comerciale începând cu anii ’50. PotrivitForbes Magazine, ansamblul activelor sale se ridica la 3,1 miliarde de dolari (peste 2,7 miliarde de euros).
Casa din Southampton a lui Alfred Taubman
Degas, Dansatoare
La moartea sa, New York Times i-a acordat un spaţiu generos în paginile sale.
S-a spus despre acest self-made man tot ce poate fi mai bun, dar şi tot ce poate fi mai rău, s-a vorbit despre cele 9 luni pe care le-a petrecut în închisoare, acuzat că a încălcat legea concurenţei încheind un acord cu Christie's, concurentul dintotdeauna al Casei Sotheby's. O afacere pe care n-a recunoscut-o niciodată şi în care a pierdut 7,5 milioane de dolari.
Imagine din expoziţia de la Sotheby's
Alfred Taubman era recunoscut pentru actele sale de generozitate, mai ales faţă de Muzeul din Detroit. Când a cumpărat Casa Sotheby's în 1983, cu 124,8 milioane de dolari, aceasta era în declin. El a reuşit să facă din ea un lider mondial.
Primele preferinţe ale lui Taubman s-au îndreptat către expresioniştii abstracţi americani, ca Willem de Kooning (1904-1997), a cărui lucrare din1976 a atins în licitaţie preţul de 24,89 milioane de dolari.
John Chamberlain, 800.000 de dolari
Din 1983, gusturile lui au devenit eclectice. Opera vedetă a primei sesiuni de licitaţie, un Picasso, a fost cumpărată de el chiar în 1983.
Alfred Taubman era fascinat de portrete şi de psihologia personajelor reprezentate. Poseda nu mai puţin de 25 de desene ale austriacului Egon Schiele (1890-1918).
Picasso, Nud aşezat
Willem de Kooning, Fără titlu
De la Edgar Degas la Francis Bacon, de la Henry Moore la Alberto Giacometti, de la Mary Cassatt la Pablo Picasso, niciun artist de prim eşalon nu lipsea din colecţia lui.
Amatorii de istoria artei aşteaptă desigur cu nerăbdare următoarea licitaţia din 27 ianuarie 2016, în care va fi propus şi un desen al gigantului Renaşterii germane, Albrecht Dürer, reprezentând Crucificarea lui Christos, estimat la un milion de euro, preţ care se presupune că va fi depăşit substanţial. Vor fi puse în vânzare opere rare de Rafael, Portretul lui Valerio Belli, estimat la 2-3 milioane de dolari, Domenico BeccafumiFecioara cu Pruncul, Sfântul Ioan copil şi Sfânta Caterina de Siena (2-3 milioane de doalri), o uimitoare Vedută a Veneţiei de Bernardo Bellotto, una dintre cele mai importante selecţii de creaţii ale Barocului italian, aflate vreodată în proprietatea unui particular, dar şi picturi din secolul al XVIII-lea din Marea Britanie, printre care Blue Page de Thomas Gainsborough, estimat la 3-4 milioane de dolari.
Picasso, La Gomeuse
Sotheby's speră la un total de cel puţin 500 de milioane de dolari din această vânzare kilometrică, ce va depăşi cu siguranţă recordul parizian Yves-Saint Laurent-Pierre Bergé.
Casa din Michigan a lui Alfred Taubman
Fondurile obţinute din vânzarea operelor le vor permite moştenitorilor lui Taubman să plătească taxele de succesiune şi să întreţină în continuareFundaţia Alfred Taubman, destinată artei, educaţiei şi cercetării medicale. O Fundaţie care continuă operele filantropice ale omului de afaceri şi iubitorului de artă american.
Desfacerea Colecţiei Alfred Taubman a devenit un eveniment încă înainte de a avea loc efectiv, colecţionarii ştiind că este o vânzare cu recorduri predestinate.

                                                                               Magdalena Popa Buluc

Niciun comentariu: