Traducere // Translate

Cel mai vechi violoncel..



Cel mai vechi violoncel din lume va fi expus la New-York


10 June  2015,
„Regele” cel mai vechi violoncel din lume realizat de lutierul Andrea Amati va fi expus la Muzeul Metropolitan de Arta din New York, din 11 iunie pana in 8 septembrie 2015.Ocazie cu care revenim asupra istoriei acestui instrument legendar din secolul XVI.
Acesta va fi piesa vedeta a unei instalatii care onoreaza munca lutierului italian si a fiilor sai. Construit in 1570, instrumentul a fost de atunci modernizat in 1802 de catre lutierul Sebastien Renault si a suferit mai multe modificari in special in sensul largirii si lungirii. Polemicile sau aceste modificari nu au denaturat totusi decoratiunile.
O comanda legendara
Violoncelul „Regele” a fost realizat in atelierele maestrului Amati urmare unei comenzi mai mari venite din partea regelui Frantei, Carol  IX, fiul lui Catherine de Medicis. Odata terminat, violoncelul a fost trimis in atelierele de pictura ca sa fie ornat cu armele si insemnele regelui Carol IX, „pietate” in partea de jos, „justitie” in partea ascutita si litera „K’in nervura centrala  care semnifica „Karolus” sau Carol.

Se dispune de destul de putine informatii despre instrument, a carui urma s-a pierdut doua secole mai tarziu. Urmare zilelor de 5 si 6 octombrie 1789, in cursul carora o multime de insurgenti parizieni au invadat castelul Versailles, instrumentele au disparut din capela regala unde fusesera introduse din timpul domniei lui Ludovic XIV. Ansamblul instrumentelor a fost atunci dispersat sau distrus.
Pe urmele „Regelui”

S-a reusit totusi refacerea traseului. Instrumentul a fost gasit de catre violonistul Cartier, apoi cumparat in 1812 de un lutier englez pe nume John Edward Betts.
Dupa multe peripetii si retusuri, violoncelul a fost expus in 1968 la New York si in Cremona in 1982 la Palatul Comunal. El va fi in final conservat in Statele Unite la Muzeul Muzicii, unde se afla si in prezent.
Astazi nu au ramas decat zece instrumente provenind din comanda lui Carol IX de 38. Expozitia de la Muzeul Metrpolitan de Arta din New York prezinta violoncelul insotit de alte doua instrumente ale lui Andrea Amati: un alto si o vioara.
„Nu am auzit niciodata un violoncel diferit de un Strad de inalta calitate care sa se apropie realmente de sunetul acestui produs. El are un volum amplu si o varietate a sunetului cum nu exista altele din categoria aceasta extraordinara” spune lutierul Charles Beare despre acest violonbcel :Rege”

G.N




  


 











Niciun comentariu: