Traducere // Translate

Manolescu pe langa Academia Romana
L-au lăudat, dar l-au lucrat

Criticului literar Nicolae Manolescu i-a fost refuzata urcarea in Academie. Iata doua reactii:

Răzvan Theodorescu (academician, fost ministru al culturii, director al televiziunii si istoric in timpul liber)

Voturile Academiei sunt întotdeauna neprevăzute. Dacă e adevărat că dintre membrii corespondenţi din şapte n-au intrat decât doi, încep să cred că sunt nişte relaţii oculte între diverşi membri. Surpriza e că se întâmplă din nou. E o nedreptate care i se face lui Manolescu, incontestabil. Situaţia de acum e niţeluş exagerată. Manolescu e criticul numărul unu al generaţiei sale. Oamenii ar trebui să-şi depăşească idiosincraziile când vine vorba de o astfel de situaţie. Nu se întâmplă. L-au lăudat, dar l-au lucrat“.

Corneliu Florea (forumist)
"L-au laudat, dar l-au lucrat ""
Asa-i la noi la romani! Bravo noua, trebuie sa avem si noi ceva specific: zicem una facem alta "Bravo, natiune, hala sa-ti fie!" NU ma pricep la cele academice, dar fata de Nicolae Manolescu nu am nici-o simpatie. Pardon, imi este foarte antipatic.
Intii, fiindca din 1990 tot vrea sa fie TOTUL, ceea ce biologic nu se poate. A vrut sa fie sef de partid, sef de stat, sef de scriitori, sef de sef.

Al doilea imi este antipatic, chiar daca eu sunt doar unul de pe marginea drumului, care privesc defilarea" de cind a pus umarul al excluderea lui PAUL GOMA din uniunea scriitorilor. Punct. Poate ca Paul Goma nu are "metafora'' de scriitor dupa standardele lui NM, dar spune atita adevar cit NM nu va fi in stare sa spuna nici intr-o mie de ani de academician !! Si apropos, intreb si-o "ce cauta un critic literar in academie ?" Se poate compara cu un matematician, un inginer cercetator, cu un chimist , nici macar cu un zoolog !! Ma scuzati Domnule Zoolog. De cinci zile suspinam cu NM .
Si joi vine si HRP sa critice academia !! Sa tina minte academia, cind va bate el la poarta sa i se deschida direct de presedintele academiei.
Mergeti oameni buni si aprindeti o lumanare pentru Grigore Vieru si meditati ...


2 comentarii:

Anonim spunea...

Ca si Alex Stefanescu

Este bine (salutar chiar) ca Nicolae Manolescu, cenzorul lui Paul Goma si acumulatorul de functii publice si nepublice (pres la USR, director adj la Polirom / Cartea Romaneasca, director la Romania Literara, ambasador la UNESCo, critic (nu literar) sportiv (specialitatea forbal) nu a fost ales, nici dupa a treia incercare, membru plin al Academiei Romane. Acest egomaniac arogant, pentru care Ion Iliescu este "Omul" (Om cu "O" mare), se crede buricul pamantului. A produs o varza de Istorie Critica a Literaturii Romane, care are doar meritul cantitatii (nu si al calitatii) si, precum subalternul sau, Alex Stefanescu (autorul unei execrabile Istorii a Literaturii Romane), crede ca nu e agreat din cauza ca nu i-a pus pe unii (ori ca nu i-a laudat pe altii) in Op-ul sau.
De vina e Eugen Simion, care se incapataneaza sa-l bage pe Manolescu in Academie (a mai incercat o data, repetand votul !!). Dar NU a mers.

P.S. In articolul despre neadmiterea lui Nicolae Manolescu, aparut in Evenimentul Zilei, NM vorbeste despre "spiritul de gasca, la alt nivel", ca un posibil motiv pentru esec. Incercand sa postez un comentariu la spusele sale in EVZ, cenzorul si-a aparat "colaboratorul" (al ziarului si al lui Iliescu). Il postez aici, in varianta prescurtata.

Iata cine vorbeste de "spirit de gasca, dar la alt nivel". Nicolae Manolescu, despre care se stie ca are propria sa gasca (la Romania Literara), tocmai de asta se plange. Mai mare rasu'-plansu'!

Anonim spunea...

Si asa se scrie ....Istoria

Pai de ce l-ar vrea nemuritor " en titre" ? Pentru iepocala descoperire a omului cu o....mare ?
Pe de alta parte stimabilul critic Niciolaie Manolunesco care activeaza numai ca corespondent, falsifica realitatea. Eungeniu Simonist l-a propus pe Niciolaie Manolunesco drept titular de scaun in ultimele zile ale mandatului sau ca academician presedinte cu livrea si jabou. Tot atunci votul a avut loc de doua ori si, de fiecare data, Niciolaie Manolunesco s-a lins pe bot de scaun permanent.
Potrivit Statutului Academiei Romane alegerea unui membru titular se face de catre membrii titulari ai Academiei intruniti in adunare generala. Si, surpriza, majoritatea membrilor titulari l-au trimis la plimbare pe catindatul Niciolaie Manolunesco. Te pomenesti ca au fost unii titulari de la agricultura, economie, stiinte, carora nu le-a placut cum i-a prezentat in Istoria sa !?!?