Traducere // Translate

despre arta si putere in ceausism

*
„Poate, intr-adevar, sint niste oameni care au ajuns la un nivel si sint neintelesi. Sigur, poate sa picteze, sa si le tina acolo, dar ca sa ma oblige sa le iau, sa le cumpar iar nu se poate.“ (Nicolae Ceausescu)

*
„Vedeti dumneavoastra, pina la urma, dezvoltarea constiintei umane nu a inceput cu scriitorul. Progresul constiintei umane nu se datoreaza scriitorului; este, totusi, un adevar de care va trebui sa tinem seama.“ (Nicolae Ceausescu)

*
„Imi face impresia ca unora chiar le este teama sa se mai vorbeasca de umanism si de umanism socialist. Dar oare, tovarasi, acestea sint notiuni pe care trebuie sa le scoatem din uz? (...) Se poate oare concepe, in Romania, o literatura care sa nu-si puna problema de a aborda orice tema in spiritul realismului. Dupa parerea mea, nu se poate.“ (Nicolae Ceausescu)

*
„Vedeti, tovarasi, va trebui sa facem odata un seminar cu scriitorii, sa discutam si problema aceasta a libertatii de creatie.“ (Nicolae Ceausescu)

*
„Vreau sa spun ca mi se pare ca unul dintre lucrurile care constituie mindria Romaniei de astazi este rolul ei de avangarda in lumea de azi si lupta nu e usoara pe care PCR o duce in lumea de astazi pentru niste principii, sa zic asa, morale, in lumea contemporana.“ (A. Paunescu, 1971)

*
„Sa nu se creada ca vrem sa facem istoria partidului la televiziune. Ni s-a cerut astazi.“ (Eugen Barbu, 1972)

*
„Problema care se pune in fata noastra este ca sa folosim aceste documente propuse de tovarasul secretar general pentru ca literatura pe care o facem sa fie mai buna, mai curajoasa, mai plina de indrazneala creatoare sau inspirata, mai frumoasa, mai cuceritoare si care sa incalzeasca si mai bine inimile acestor oameni, acestor 20 de milioane de oameni, care nu o duc in fiecare zi in sunetele unui vals de bal mascat, care muncesc foarte greu si care au nevoie de aceasta literatura a noastra, pe care o platesc cu singe.“ (Aurel Baranga, 1971)

*
„As dori numai sa va comunic ca majoritatea scriitorilor au primit cu un foarte viu interes documentele de partid si in masura in care a fost posibil am tinut socoteala si am imbunatatit munca la Uniunea Scriitorilor.“ (Zaharia Stancu, 1971)

Niciun comentariu: