Traducere // Translate

 Articol italian

Articol Italian
CJ Hopkins su Substack, 3 Aprile 2023

 
Noua Stânga Normală
https://cjhopkins.substack.com/p/the-new-normal-left...
Am fost la Londra să vorbesc cu stânga... nu, nu „stânga” la care probabil te gândești. Nu stânga purtând mască și arborând steagul ucrainean. Nu stânga segregaționistă care folosește pronume neutre de gen. Nu WEF, OMS, FBI, CIA, DHS și MI6 iubitor de stânga. Nu Noua Stânga Normală a capitalismului global. Celălalt a dispărut. Vechea școală a dispărut. Stânga „care neagă Covid, teoretizează conspirația și îl iubește pe Putin: stânga de extremă dreapta”.
Aproximativ 150 dintre noi ne-am adunat într-o „biserică homofobă” din Islington. Da, Islington, care este mai mult sau mai puțin sediul britanic al Noii Stângi Normale. Nu ne-a deranjat. „Lasă-i să vină aici pentru noi”, am spus noi. Nu au făcut-o. Era o sâmbătă. Probabil erau la cumpărături sau la vânătoare de antisemiți imaginari. Deci, am mers înainte și ne-am făcut treaba.
„Chestia” noastră a fost o conferință de opoziție de stânga la Forumul Economic Mondial (WEF) și diversele sale viziuni distopice pentru viitorul nostru... știi, să mănânci insecte, să nu deții nimic și să fii fericiți, așa ceva. Am fost invitat de un grup numit Real Left să vorbesc la un panou cu Fabio Vighi, profesor de teorie critică la Universitatea Cardiff. Nu am vorbit prea mult despre WEF. Am vorbit în principal despre capitalismul global, totalitarism și „Noua Stânga Normală”.
Iată schema generală a ceea ce am spus la conferință.
Pentru a înțelege ce s-a întâmplat cu stânga (adică cum a apărut Noua Stânga Normală), trebuie să înțelegeți istoria capitalismului global din ultimii 30 de ani și ceva. De fapt, trebuie să ne întoarcem puțin mai departe, la începutul secolului al XX-lea, când încă se desfășura Marele Joc Ideologic. Apoi, capitalismul, după ce a răsturnat aristocrațiile, era în marș, transformând lumea într-o singură piață mare. A fost contestată de două ideologii opuse, fascismul și comunismul. S-au luptat. Pe scurt, capitalismul a câștigat.
Sa născut capitalismul global (“GloboCap”), acum este o mare lume capitalistă globală. A fost de la începutul anilor 90. GloboCap nu are adversari externi, așa că nu are altceva de făcut decât Clean Up and Maintain, adică să măture buzunarele de rezistență internă și să implementeze uniformitatea ideologică. Ceea ce a făcut în ultimii 30 de ani, mai întâi în fostul bloc sovietic, apoi în „Războiul global împotriva terorii” și în cele din urmă în așa-numitele noastre „democrații occidentale”, așa cum tocmai am experimentat îndeaproape și personal. în timpul fazei de „șoc” și uimire” a lansării Nuovo Normale și continuă să experimenteze, deși într-un mod puțin mai puțin dramatic.
Cu alte cuvinte, GloboCap devine totalitar. Aceasta este Noua Normalitate. Nu este totalitarismul bunicilor noștri. Este o nouă formă de totalitarism capitalist global. Prezintă o serie de caracteristici cu care suntem obișnuiți: suspendarea drepturilor constituționale, propaganda oficială, echipele de goon, cenzură, simboluri omniprezente ale conformității ideologice, restricții gratuite ale libertății de mișcare și ale altor aspecte ale vieții de zi cu zi, ura și persecuția „subomenilor”. ” oficialitatea, segregarea, incriminarea disidenței, violența mafiotă, incendiile de cărți, procesele spectacol etc. – dar nu va fi nici un pas de gâscă în cizme care să invoce „rasa aleasă”. Nu este genul ăsta de totalitarism.
Pentru a înțelege acest lucru (ceea ce ar trebui să facem), trebuie să înțelegem ideologia capitalismului global, care nu este atât de ușor pe cât pare: capitalismul global nu are ideologie... sau mai degrabă, ideologia lui este „realitatea”. Când nu ai adversari ideologici, nu ai nevoie de o ideologie. Practic ești Dumnezeu. „Realitatea” este orice spui tu că este, iar oricine nu este de acord este un „negativ al științei”, sau un „teoretician al conspirației”, sau un „malinformaționist” sau un alt fel de „extremist” dezvăluit.
Nu trebuie să discutați despre ideologie cu nimeni, pentru că nu aveți adversari ideologici. Societatea este împărțită în două grupuri de bază: (a) „oameni normali”, care acceptă „realitatea” și (b) „devianți” și „extremiști”, care nu o acceptă. Adversarii tăi politici și ideologici sunt patologizați, anterior delegitimați. La urma urmei, cine ar contrazice „realitatea” decât mincinoșii și bolnavii mintal?
Da, desigur, există un conflict politic și ideologic intramural în limitele așa-numitei „normalități”, la fel cum există o competiție internă între corporațiile multinaționale, dar contestarea sistemului ideologic în sine este imposibilă, pentru că nu există teren. în afara lui din care să pornească un atac. Acesta este probabil cel mai greu lucru cu care ne confruntăm cei mai mulți dintre noi. Nu există un teritoriu ideologic în afara capitalismului global. Nu există „în afară”. Nu există adversari externi. Există doar insurgențe și operațiuni de contrainsurgență.
Restul este competiție intramurală.
Și iată un alt lucru pe care trebuie să-l înțelegem despre ideologia capitalismului global și nu va face fericiți cititorii mei conservatori sau cititorii mei libertari sau cititorii mei de stânga fericiți. Dar este esențial pentru înțelegerea Noii Stângi Normale și a formei peisajului ideologic actual. Voi încerca să rămân cât mai simplu posibil și să nu mă pierd într-o grămadă de farfurii post-structuraliste.
Gata? Bine, aici mergem.
Capitalismul este o mașină pentru decodarea valorilor. Decodifică societatea valorilor despotice (adică valorile religioase, valorile rasiste, valorile socialiste, valorile tradiționale, toate valorile care interferează cu fluxurile nestingherite ale capitalului... capitalismul nu distinge). Așa ne-a eliberat capitalismul (sau democrația, dacă ești zguduitor) de o „realitate” despotică în care valorile emanau din aristocrații, regi, preoți, Biserică etc. Practic, a transferat emanația și impunerea de valori din structurile despotice pe piață, unde totul este în esență o marfă.
Deci, ura... capitalismul ne-a eliberat de despotism! Sunt recunoscător. Nu sunt un mare fan al despotismului. Problema este că este doar o mașină. Și nu are întrerupător. Și acum conduce întreaga planetă necontestată și fără nicio opoziție notabilă. Deci face ceea ce este conceput pentru a face, dezbrăcând societățile de valorile lor despotice, făcând totul și pe toți o marfă, stabilind și impunând uniformitatea ideologică, neutralizând buzunarele de rezistență internă.
Marea majoritate a acestei rezistențe este reacționară. Nu mă refer la asta într-un sens peiorativ. Cea mai mare parte a opoziției față de Noua Normală a venit din partea dreptei politice de masă, de la oameni care încearcă să-și păstreze valorile, adică să le împiedice să fie decriptate de mașina de decodare a valorilor GloboCap. Mulți dintre acești oameni nu o văd așa, pentru că nu vor să înfrunte faptul că ceea ce rezistă este capitalismul global, așa că îl numesc cu alte denumiri precum „capitalism de prieteni”, „corporatism” sau „cultural”. Marxism". Chiar nu contează cum îl numesc ei, cu excepția cazului în care îi spun „comunism”, ceea ce îi face să pară cu adevărat proști.
Ideea este că acești oameni, indiferent dacă știu sau nu la ce rezistă, exprimă o forță reacționară care rezistă avansării capitalismului global și ideologiei sale. Rusia este o altă forță reacționară, cel puțin în măsura în care încearcă să apere ceea ce a mai rămas din suveranitatea sa națională. Siria și Iranul sunt încă două exemple. Toate aceste forțe de reacție sunt integrate în sistemul GloboCap și în același timp rezistă absorbției lor de către acesta. Dinamica este complexă. Nu este un desen animat sau un film de la Hollywood cu „băieți buni” și „băieți răi”.
Oricum, câmpul de luptă arată așa... aveți GloboCap care își desfășoară operațiunea de curățare și întreținere și aveți rezistența reacționară („populistă”) împotriva ei. Și asta este tot. Acestea sunt singurele forțe semnificative de pe câmpul de luptă, în prezent.
Ceea ce ne duce la starea mizerabilă a stângii.
Stânga – și mă refer la „stânga” în sens larg, deci liberalii și atât stânga serioasă, cât și stânga radical-chic – sunt într-o dublă legătură ideologică. Ei fie se aliniază cu un GloboCap din ce în ce mai totalitar, fie se aliniază rezistenței reacționare împotriva acestuia.
Ei nu se pot alinia cu reacționarii, pentru că mulți dintre ei sunt... ei bine, știți, puțin bigoți, sau cred în Dumnezeu sau se opun ca drag queens se freacă de bebeluși. Mulți dintre ei (adică reacționarii, nu drag queens) dețin mai multe arme de foc și arborează steaguri americane uriașe în afara caselor lor (sau orice steag pe care îl arborează în Marea Britanie). Mulți dintre ei au votat pentru Donald Trump, sau pentru Brexit, sau pentru AfD aici, în Germania, sau pentru Mitingul Național din Franța, sau pentru Fratelli d'Italia în Italia. Aceștia nu sunt oameni care ascultă BBC/NPR. Aceștia nu sunt oameni care folosesc pronume neutre din punct de vedere gen. Aceștia sunt reprezentanți înspăimântători ai clasei muncitoare.
Așadar, stânga s-a aliniat cu GloboCap, care, la urma urmei, încă decodifică toate acele valori despotice rele (adică rasismul și alte forme de bigotism) și se opune dictatorilor și fanaticilor religioși și răspândește „democrația” în toată lumea. planetă. Ai putea crede că sunt sarcastic. Dar nu este așa. Capitalismul global face în continuare toate acestea. Pe care îl susțin, la fel ca toți liberalii și stânga.
Problema este că, în timp ce capitalismul global continuă să facă acest lucru și să facă un mare spectacol, devine și totalitar. El nu decodifică acele valori despotice din bunătatea inimii sale. Ceea ce face este să stabilească uniformitatea ideologică. Și problema este că nu are ideologie. Tot ce știe să facă este să decodeze valorile, transformând societățile în piețe și tot ce se află în ele în mărfuri fără valoare. Ceea ce face într-un mod totalitar. Naziștii au numit acest proces „Gleichschaltung”, sincronizarea tuturor elementelor societății în alinierea cu ideologia oficială. Acesta este ceea ce se întâmplă în prezent la nivel global.
GloboCap a început tranziția de la o „realitate” de ideologii, state-națiune suverane, culturi și valori concurente la o nouă „realitate” supranațională, post-ideologică, în cele din urmă transumană, globalizată, iar mesajul este: „Sunteți fie cu noi sau ești împotriva noastră”.
La Nuova Sinistra Normale è ovviamente con GloboCap. E mentre grida per una maggiore censura del dissenso e tifa per i veri nazisti Sieg-heil, lo negherà furiosamente. Così come la destra “populista” non può accettare il fatto che ciò a cui si oppone sia una forma di capitalismo, la Nuova Sinistra Normale non può accettare il fatto di essere allineata con una nuova forma di totalitarismo. È letteralmente inconcepibile per loro. Puoi mostrare loro schermate dei loro post e tweet in cui chiedevano che i “non vaccinati” fossero rinchiusi nei campi, e immagini di quando formavano folle fanatiche e minacciavano persone che non cantavano i loro slogan, e loro ti guarderanno come se fossi fuori di testa.
Problema este că, în timp ce capitalismul global continuă să facă acest lucru și să facă un mare spectacol, devine și totalitar. El nu decodifică acele valori despotice din bunătatea inimii sale. Ceea ce face este să stabilească uniformitatea ideologică. Și problema este că nu are ideologie. Tot ce știe să facă este să decodeze valorile, transformând societățile în piețe și tot ce se află în ele în mărfuri fără valoare. Ceea ce face într-un mod totalitar. Naziștii au numit acest proces „Gleichschaltung”, sincronizarea tuturor elementelor societății în alinierea cu ideologia oficială. Acesta este ceea ce se întâmplă în prezent la nivel global.
GloboCap a început tranziția de la o „realitate” de ideologii, state-națiune suverane, culturi și valori concurente la o nouă „realitate” supranațională, post-ideologică, în cele din urmă transumană, globalizată, iar mesajul este: „Sunteți fie cu noi sau ești împotriva noastră”.

 

 

 


Niciun comentariu: