Traducere // Translate

Traiul in haos relativist

Fraza aceasta, spusă într-un interviu pe marginea cărții, descrie esența febrei interpretative care a atins lumea contemporană: ”ierarhiile firești care stau la temelia oricărei oricărei orânduiri sociale sunt luate drept raporturi de opresiune și abuz” spune Jordan Peterson. O cultură este un sistem axiologic. Dacă orice calificativ și orice măsură sunt anulate ajungem să trăim în haos relativist.

Image may contain: text

 Comentarii FB

    Sorin Raican  La ce vă referiți când spuneți" febră interpretativă"?
     
    Adrian Rezus... mi-as permite sa traduc prin... `minti infierbintate', sintagma Ilincai! :)
     
     
    Ilinca Bernea  Mersi mult, exact asa... :)
     

  • Vasile Bucuresteanu as vrea sa stiu si eu pe unde se gaseste in prezent, sau in istorie, vreo ierarhie dintr-astea firesti, asa cum le defineste jordan, una care nu poate fi pusa in chestiune? poate in lumea crustaceelor, a lobsterilor? cand mai deunazi jurnalismul a fost pus la zid, cand america e condusa de un clovn, cand planeta e pe cale de a fi distrusa, voi consumati acesta frauda bazata pe mituri patriarhale, care n-au nimic de-a face cu realitatea.
     
    Ilinca Bernea  Cel mai banal exemplu e in sport. Tot ce înseamnă competiție sportivă e un exemplu de ierarhie naturală. Poate fi și sport intelectual. Cel mai înzestrat câștigă și își merită poziția.
    Sportul e un domeniu care nu a putut fi politizat.
    Alt exemplu e
    în arta anterioară răspândirii concepțiilor moderne. Să luăm de exemplu școala olandeză, în care conta atât de mult măiestria. În postmodernitate nu mai contează nici opera nici artistul doar discursul justificiativ, de când cu ideea lui Duchamp.
    Muzica clasică, în secolul XVIII nu ar fi fost niciodată relativizată și pusă pe același plan cu ce se cânta atunci prin crâșme. Acum se trăiește în regimul ”de gustibus non est disputandum”.
    Istoria evoluției tuturor formelor artistice (poetice, muzicale, plastice) presupune un sistem de selecție naturală a unor modele de reprezentare din ce în ce mai complexe, mai ambigue și mai originale. În gândirea estetică, până în secolul XX. existau o serie de criterii de valoare care se impuneau cu strictețe și care descriau - ierarhii ”naturale” - că doar nu impuse de partidul comunist.
    Tot ce înseamnă societate tribală, și o arată și Ernst Cassirer, se bazează pe concepții cosmologice care reflectă astfel de ierarhii naturale. În ”Filosofia formelor simbolice” explică fenomenul codificării unor experiențe directe în reprezentări mentale și lingvistice ale raporturilor de forțe naturale.
    În Republica, Platon schitează (*contestabil desigur, nu subscriu, doar exemplific) o posibilă societate meritocratică în care fiecare e îndrituit să facă acel lucru la care se pricepe mai bine.
    Culturile au evoluat și în funcție de condițiile climaterice și geografice, chiar și această civilizație raționalistă, europeană, s-a dezvoltat într-un anumit climat, nu ar fi evoluat la fel în preajma polului sau ecuatorului sau la tropice.
    De asemenea C. Gustav Jung, în studiile sale despre natura psihismului, arată care sunt raporturile de forțe dintre funcțiile raționale și cele iraționale ale psihismului și cum între straturile tectonice ale trăirii umane există ierarhii naturale și mă refer la raportul dintre informația parvenită din sistemul limbic și cea parvenită din cortex (care coordonează lucrurile).
    În societatea actuală cei înzestrați cu mai multe abilitate în a mânui structuri logice sunt mult mai apreciați decât cei care nu sunt. Tot ce ține de gândire este situat pe un plan superior altor tipuri de expresie și relaționare. Ierarhie ”naturală” pentru că nu există un plan de acțiune, o voință în spate care să facă lobby rațiunii. E un proces direct.
    Prin natură înțeleg evoluția formelor de coexistență umană dincolo de orice manipulare politică. E natural ca femeile să nască și nu bărbații. Acum nu mai e limpede, desigur...:)
    Gaston Bachelard semnalează în lucrările sale de psihanaliză asemenea ierarhii naturale în formarea limbajului metaforic al subconșientului. Simbolistica lexicală asociată elementelor naturale le respectă. Aceste ierarhii sunt asociate corespondenței dintre chestiuni care țin de firea omului și mediul natural. Tot ce înseamnă cultură tradițională se mulează pe corpul acestor corespondențe.
     
     
    Horia Vicentiu Patrascu  Un exemplu simplu: inteligenta e superioara prostiei (si in lumea crustaceelor si a omului) :)

     
     
     

Niciun comentariu: