Traducere // Translate

La 31 de ani de la moartea lui Constantin Noica
mai ales cu Mircea Diaconu

La 31 de ani de la moartea lui Constantin Noica recitesc una una dintre cărțile sale testamentare - Scrisori despre logica lui Hermes (1986). Logica „terțului inclus” prin depășirea „logicii lui Ares” (logică polară a războiului), e dintre „lecțiile” neasimilate ale acestui gîndtor umanist manipulat, răstămăcit, disputat de luptătorii din războaiele reci ale ultimelor decenii. Dincolo însă de păcatele omului (slab, ispitit, iluzionat) rămîne generozitatea gîndirii celui mai important filosof autohton (și un extraordinar creator de limbaj), un supraviețuitor al Istoriei, care și-a dat adevărata măsură la „bătrînețe” (după 1965). O gîndire la care nu putem avea cu adevărat acces dac-o privim prin prisma „logicii lui Ares”.


Show more reactions

Comments
Claude Karnoouh În ciuda criticile mele despre ființa națională, cel mai fascinant filozof din istoria română
Manage

Alexandru Cirtu Extraordinar de frumoasă este deschiderea lui Noica pentru orice presupune gândire și valoare.Cred că tocmai de ce se temea n-a scăpat:"antrenorul "n-a creat școală, în ciuda eforturilor depuse.
Manage

Paul Cernat Mă tem că da.
Manage

Ion Maria Nu a creat școală însă a avut discipoli, din păcate, ei sunt doar de complezenta, nu i-au urmat nici drumul și nici îndemnurile. Catarii de la Păltiniș, ar avea tot bagajul pentru o școală de filosofie și pentru a fi discipolii ideali dar au fost acaparati de politica și politicianism, Liiceanu în loc sa facă filosofie de înaltă calitate se cantoneaza în lucruri mărunte și perisabile, face filosofia UE.. Noica l-ar fi sancționat dur. Am văzut personal ce înseamnă discipol, i-au cumpărat cabana, pe nimic, pentru a o transforma în muzeu, cabana în care a trăit este anonima, nici muzeu și nici loc de perelinaj, dacă vrei să ajungi la ea îți trebuie răbdare și îndrumător bun, faci o poză cu exteriorul și pleci, oricum, locul este plin de hoteluri. Discipolilor, așa se clamează ei, le-a plăcut filosofia practică , a banului și puterii, au fost cu puterea, oricare,putere au aspirat spre funcții și trai cât mai bun și îl au, Noica, un fel de Diogene, trăind cu minimul necesar, însă gândind și scriind, creând o opera, ce va rămâne după urmașii lui, nu mare lucru, păcat...
Manage

Vasile Ionescu Nu cred ca avea ce scoala sa creeze, mergea pe un drum inchis.
Manage

Ion Maria Vasile Ionescu - Uneori discipolii sunt la fel de mari sau mai mari ca maestrul, asta este școala,asta înseamnă un maestru, Socrate nu a scris dar ce urme a lăsat, Nae Ionescu ce discipoli a avut, bine, au avut și cu cine, Noica a fost acaparat de Liiceanu și Pleșu, a mai avut și alți ucenici, ei nu sunt patroni de editura și nici miniștrii, lucrează neștiuți pentru filosofie..
Manage

Calin Goina Am recitit de curand "modelul cultural european", nu-l mai citisem din liceu. Ce tampenii primordialiste despre 'culturi' spune omul acolo, să sparie gandul. Cand iesea din filosofie si facea, stiu eu, 'antropologie', o lua pe aratura de zici ca scria in anii 20-30.
Manage


Paul Cernat Cînd ieșea din filosofie, da - dar e genul la care, chiar și cînd nu ești de acord cu el, îți dă de gîndit (mie îmi dă). Un partener de dialog interior e, oricum.
Manage

Mircea Diaconu D-le Goina, sunt curios care sunt acele ”tâmpenii primordialiste despre culturi care sparie gândul”, puteți formula puțin?
Manage

Calin Goina "Că nordicii au dinamizat Europa, în jurul anului 1000, şi că apoi, după secole întregi, i-au dat prin englezi civilizaţia specifică astăzi şi prin germani arta de-a gîndi, specifică şi ea, este adevărat numai în măsura în care se accept ăSee More
Manage

Mircea Diaconu Mi se pare aberantă paralela cu Dan Puric. Pe de altă parte, există anumite exagerări cum e ieșirea din păstorit a englezilor, care în realitate au păstrat memoria textelor antice împreună cu irlandezii, mai sunt și alte exagerări pe ici pe colo, cum ar fi și cea că arabii doar au vehiculat idei, însă ansamblul nu e prea exagerat. Dacă doriți, intrăm în detalii și discutăm :)
Manage

Calin Goina Mircea Diaconu mie-mi sunt absolut suficiente 'exagerarile' pe care le enumerati.
Manage

Mircea Diaconu Înțeleg că aveți un dinte împotriva lui Noica, ok, asta este :)
Manage

Calin Goina Mircea Diaconu nu, n-am nici un dinte impotriva lui Noica, se intampla ca am studiat sociologie istorica (Barrington Moor Jr., TIlly, Mann) si antropologie sociala. Si ceea ce face Noica aici arata ca n-avea nici cunostinte de specialitate, nici rigoare conceptuala.
Manage

PAz.
D-le Calin Goina, ce anume EXACT va supara in cele citate din Noica de dvs? Ca nu se ridica la *inaltimea* scrierilor specialistilor Barrington Moor Jr., TIlly, Mann? Desi am tentatia sa scriu ca nu se coboara la adancimile specialistilor de azi...
Manage

Calin Goina PAz Nu poti folosi cuvantul "civilizatie" pur eseistic, fara o conceptualizare clara, ca sa iti permiti sa afirmi -de pilda- ca "englezii" au dat Europei "civilizatia specifica astazi". Ma intreb care o fi civilizatia specifica Europei de care e vorba aici? Si cum ne-au dat-o englezii? E vorba de statul Anglia? Sau poate de 'cultura engleza' - care din ele, cea elisabetana, sau cea victoriana? Cea a taranilor, sau cea a baronilor? Sau e vorba de revolutia industriala care s-a nascut in Anglia dar cu greu e 'engleza'? Sau, poate, e vorba de proto-'democratia' introdusa de Magna Charta? Sunt cuvinte aruncate. La fel de bine putea spune ca 'civilizatia specifica azi' a Europei ne-a dat-o Franta - si se pot aduce o groaza de 'argumente'. Nu mai comentez stereotipul (ca sa folosesc un eufemism) despre 'cultura araba'. In "stilul" asta, se poate sustine orice, dar e apa de ploaie.
Manage

PAz
Acum cred ca va inteleg. Nu va grabiti insa s'aruncati cu piatra, cel putin pana nu veti fi autorat ceva si mai si.

Pe de alta parte, nu observati ca azi scriem totul despre... nimic? Noica era un produs al timpului sau. Ca Braudel sau chiar Spengler. Cati operau cu definitii exacte? Cativa/geniile.

In incheiere, 1) unde mai gasim astazi oameni de sinteza, chiar cu riscul lipsei de *acuratete absoluta*? 2) daca Noica n-a fost destul, atunci ar fi trebuit sa fie cu atat mai usor celor de dupa sa-l depaseasca.

Pace!
Manage

Mircea Diaconu ”Civilizația specifică astăzi” se referă la nominalismul lui William of Ockam și la teologii moderni terminiști care au fost influențați de el. Din gândirea lor s-a dezvoltat știința modernă orientată imanentist, filozofia empiristă britanică, senzualismul francez etc. D-le Goina, lipsa culturii filozofice vă face să nu înțelegeți sensul multor judecăți despre cultură pe care le face Noica, care pt. d-voastră par fără sens :)
Manage

Calin Goina Mircea Diaconu Asa, si pe ce va bazati cand spuneti ca "civilizatia specifica astazi se refera la nominalismul lui Ockham? Unde scrie asta? Dar sa admitem ca la asta se gandea Noica. Si chiar fiinda asa afirmatia ca pe baza "nominalismului lui Ockham" si a "teologilor moderni teministi" s-a dezvoltat gandirea moderna e de nezdruncinat? Nu e explicitata in text, nu e aparata, e afirmata. Intre afirmatiile de stat la povesti la bere aruncate in textul citat, si modul teoretic si argumentat cu care dvs incercati sa aparati textul e o diferenta majora. Nu in favoarea textului.
Manage

Mircea Diaconu ”Unde scrie asta?” e o întrebare copilăroasă și fără sens, o voi ignora, e analoagă întrebărilor de genul ”De unde știi că Aristotel a influențat hotărâtor scolastica?”. Pe de altă parte, Noica a presupus, poate cu naivitate, că cei care îi citesc textul știu la ce se referă, pentru că se presupune că aceștia ar avea o anumită cultură filozofică și ar fi familiarizați cu alte texte noiciene pe tema asta. :)
Manage

Calin Goina Mircea Diaconu am inteles, trebuie sa fii filosof sa intelegi ca 'civilizatia specifica Europei' vine de la nominalismul lui Ockham. Eu, nefiind filosof, observ ca e o prostie. Civilizatia Europei are o singura sursa! Engleza. Ca se poate sustine o astfel de enormitate ma lasa fara cuvinte.
Manage

Mircea Diaconu Tensiunea polemică dintre realismul metafizic și empirismul imanentist din prima parte a modernității e o prelungire a ceea ce s-a numit în evul mediu cearta universalilor, unde am avut vreo 13 poziții dintre care 3 importante: realismul, nominalismul și conceptualismul. Descartes, Pascal, Spinoza, Leibniz merg pe direcția realismului metafizic dezvoltat de Albertus Magnus, Toma, Duns Scotus. Empirismul britanic (Francis Bacon, John Locke, David Hume) merg pe direcția nominalismului ockamist. Kant va avea o abordare conceptualistă în sinteza superioară (dintre raționalismul metafizic și empirism) a filozofiei transcendentale. Din empirism se dezvoltă senzualismul lui Condillac și materialimul gânditorilor enciclopediei, apoi avem utilitarismul lui Mill, pozitivismul lui Comte, marxismul, relativismul și toate ismele care s-au dezvoltat astăzi, de asta Noica vorbea de ”civilizația specifică astăzi” adică materialistă, relativistă și empiristă. :)
Manage

Calin Goina Mircea Diaconu :) am inteles, in bucata cu civilizatia specifica concentrase deja toata istoria filosofiei. In fragmentul imediat urmator va interveni geniala asertiune cum ca germanii ne-au dat arta de a gandi. O sa sap eu insumi dupa profunzimile acelei afirmatii, de-acum am vazut lumina!
Manage

Mircea Diaconu Idealismul german este culmea gândirii în modernitate. Vorbim în special de Leibniz, Kant, Fichte, Schelling, Hegel și Schopenhauer. Hegel e cel mai complex gânditor din istorie. Astea sunt fapte obiective, fie că vă place, fie că nu. Iar în secolul 20 avem 2 mari gânditori: un german și un evreu german, Heidegger și Wittgenstein :)
Manage
See Translation5h
Calin Goina Mircea Diaconu si cei pe care-i citati mai sus, nu ne-au dat arta de a gandi? Ei au fost nitel mai putin artisti ai gandirii, de-aia Descartes sau Pascal nu ne-au dat arta, sau arta lor e ceva mai scazuta, asa masurabil, decat cea a lui Fichte. Nu va suparati, afirmatiile astea cu 'germanii' ne-au dat, 'francezii' mai putin, 'englezii' etc.nu va suna usor penibil, asa, de facut clasamente la campionatul de fotbal? Asta e nivelul discutiei?
Manage

Calin Goina Ca sa nu mai spun ca Noica vorbeste de englezi si dvs vorbiti de filosofia engleza, el vorbeste de germani si dvs de filosofia germana. In citirea dvs textul e exclusiv despre filosofi. Dar doar cateva fraze mai jos e explicat clar ca e vorba de culturi, nu de filosofii.
Manage

Calin Goina In plus, cica: "Hegel e cel mai complex ganditor din istorie." urmata de "Astea sunt fapte obiective". Ce e 'obiectiv' in asertiunea dvs? Ca o buna parte din filosofii contemporani sunt de acord cu ea? Asta o face 'obiectiva'? Din cate stiu eu ar fi unii care considera ca Wittgenstein e 'cel mai complex'. Mai stiu altii care ar contesta ideea ca se poate spune despre un filosof ca e 'cel mai complex'. Obiectiv, ca'va s'zica!
Manage

Mircea Diaconu ”Ne-au dat arta de a gândi” e o licență să-i zicem eseistică. Cei care ne-au dat cu adevărat gândirea sunt grecii. Da, arta francezilor e ceva mai scăzută, cu excepția lui Descartes și Pascal care aveau rigoare conceptuală și detentă înaltă în gândire. Există o ierarhie obiectivă a gânditorilor, la fel cum avem și în cazul scriitorilor, artiștilor plastici, oamenilor de știință. O mare cultură implică filozofie de nivel înalt, chiar dacă nu e exprimată explicit prin discurs conceptual. Dostoievski, Thomas Mann, Shakespeare erau și filozofi chiar dacă nu gândeau în concepte, ci foloseau metafora. Fără gândire complexă și de adâncime nu putem vorbi de mari culturi. Observ că vă legați prea mult de termeni și îi interpretați prea literal și intuiți mai puțin sensul din spatele lor. Ce spune unul sau altul e irelevant, sunt importante argumentele pe care le aduc. Doriți să deschidem o discuție despre filozofia transcendentală?
Manage

Carmen-Maria Mecu Cel mai important filozof autohton e și Blaga, și mai sunt câțiva... :)
Manage

Carmen-Maria Mecu Zic și eu, să nu tac... :)
Manage

Paul Cernat E și el - de fapt, cei doi sînt, ierarhizarea e destul de subiectivă. Ceilalți (incluisv Mircea Florian) nu au apucat să aibă „suprafața” necesară. Oricum, stăm destul de prost la capitolul filosofi, din păcate... Dacă facem abstracție de Stephane Lupasco, desigur.
Manage

Felix Ed pe care il stiu o suma de insi doar...
Manage

Carmen-Maria Mecu Paul Cernat Ștefan Lupașcu n-a prea apucat să fie român :)
Manage
Paul Cernat Carmen-Maria Mecu Și asta-i adevărat! :)
Manage

Mihai Iacob eu as zice „ginditor”, nu ”filozof” si as insista mai mult pe partea lui literara...tot asa as zice si despre Cioran, Plesu&Liiceanu. Cu totii se salveaza ca literati..:)
Manage

Paul Cernat Cu un plus pt. Noica la ambele categorii - în definitiv, nici Platon, nici Kierkegaard, nici (cu atît mai mult) Nietszche nu se califică la „filosofi” după anumite criterii :)
Manage

Mihai Iacob Totusi, aia au propus concepte roditoare in gindirea lumii, au structurat-o (de Platon si Nietszche zic, in primul rind)
Manage

Paul Cernat Mihai Iacob Au avut și norocul unor culturi mari care-au dat mai departe!
Manage

Mihai Iacob Dar, ma rog, Noica a avut si el o posteritate romaneasca, a oferit, vorba lui Even-Zohar, un ”repertoriu fertil” pentru Plesu si Liiceanu
Manage

Mihai Iacob Vom avea mereu scuza asta...:D
Manage

Paul Cernat Mihai Iacob Nu-i o scuză, e o evidență. E problema PR-ului, Noica și-a făcut treaba :) E drept că a și insistat cam mult pe idiomatic.
Manage

Mihai Iacob da...cu „Germania untului”, cu ”sentimentul romanesc al fiintei” (de gasit mai ales in adincimea filozofica a locutiunilor) ...toate idei roditoare si insolite....:)
Manage

Mihai Iacob cu buna lui parere despre literatura...macar soarta a fost ironica si i-a oferit o posteritate de literat mai ales...:D
Manage

Paul Cernat Mihai Iacob În junețe era un excelent comentator literar al actualității... iar la bătrînețe, cînd scria despre literatură îi băga sub masă pe mulți critici profy. Omul nu tb. luat în serios cînd zicea nasoale despre :)
Manage

Paul Cernat Mihai Iacob Alea-s partea idiomatică - plus frustrările contextuale. Da-n rest, e un eseist bun și-acolo, batîr pentru publicul idiomatic :)
Manage

Mihai Iacob dar un eseist literat, nu un eseist filozof...ca ideile lui despre limba sint, lingvistic vorbind, niste aberatii.
Manage

Mihai Iacob insa merg ca fictiune
Manage

Paul Cernat Mihai Iacob Nu știu, nu-s lingvist și, vorba ăluia, nu pot nici să infirm, nici să confirm. Nu știu nici maître Heidegger cît era de lingvist :)
Manage

Mihai Iacob 
nu cred ca trebuie sa fii lingvist ca sa realizezi, de exemplu, ca "a petrece pina la poarta" nu mai are sensul ala profund, de care vorbeste Noica. E un principiu elementar ca sensurile evolueaza. Or el pretinde ca in orice folosire a locutiunii cu pricina s-ar actualiza sensul de "petrecere dintr-o lume in alta" (sau ceva de genu...am uitat...:)...). La fel face si cu "ma paste gindul", bazindu-si intepretarea pe un sens rezultat din cumulul de sensuri al cuvintelor componente ale expresiei, cind orice scoler stie (sau ar trebui) ca sensul unei locutiuni e global si nu rezultat al sumei sensurilor componentelor.
Manage

Mircea Diaconu 
D-le Iacob, dați-mi voie să vă contrazic în 2 chestiuni, Noica e valoros în primul rând ca filozof, iar doar secund ca eseist/literat. Argumentele ar fi Devenirea întru ființă, din care volumul 2 Tratatul de ontologie reprezintă un text fundamental în cultura europeană din a doua parte a secolului XX, iar apoi mai plusez cu textele sale pe Kant, e unul dintre puținii filozofi care au înțeles cum trebuie dimensiunea ontologică a filozofiei transcendentale. Oricum, Devenirea întru ființă rămâne opera sa de maturitate și cea mai importantă. A doua chestiune e că Nietzsche nu a structurat lumea și gândirea lumii, cu toate că ideile lui au rodit negativ prin destrucția metafizicii și gândirii ontologice. :)
Manage

Mircea Diaconu Este adevărat, are exagerările lui apropo de limbaj, însă valoarea lui trebuie gândită în funcție de Devenirea întru ființă și alte texte mai riguroase decât eseurile despre limba română :)
Manage

Mihai Iacob asa o fi...nu-sh...dar rodirea negativa e si ea rodire
Manage

Paul Cernat Mihai Iacob Acuma, filosofia e oricum mai aproape de literatură decît de științele exacte - formalismul și analitismul sînt, mai mult sau mai puțin, praf în ochi; iar filosoful care nu-i și gînditor e cam apă de ploaie :)
Manage

Carmen-Maria Mecu Mă încumet a zice: În altă cultură, Blaga putea candida la un Nobel.
Manage

Ara Septilici ba nu putea, scrisese frobenius înaintea lui despre filosofia lui deal-vale cu oi cu tot
Manage

Carmen-Maria Mecu Ara Septilici Cam puțin ați cetit din Blaga.:) :(
Manage

Ara Septilici cam puțin m-ați cetit pe mine. sorry, not my fault. dar puteți să vă descărcați pe pagina mea mea energiile de vale
Manage

Carmen-Maria Mecu Ara Septilici Nu doresc asta, cu tot respectul pentru ceea ce sunteți, nu descarc nimic la dvs. Eu sunt o persoană de vârstă bătrână. Atât. Am citit despre metaforă la Blaga și la Eco. Nu mi-e deloc rușine cu Blaga. Am citit „Diferențialele divine”. Iar nu mi-e rușine cu el. Promit să vă citesc cu atenție și pe dumneavoastră. Sigur îmi va crește mândria națională. :)
Manage

Ara Septilici nu vă mai grăbiți. sfatul unui om care și-a dat masteratul în lucian blaga, pe care îl consider cel mai profund poet român. nu și filosof. dar asta-i altă discuție. îl iubesc, așa și cît a fost el
Manage


Paul Cernat Ara, scuză-mă că intervin în discuție, cînd ți-ai dat masteratul în L. Blaga și cu cine? În filosofie sigur nu ți l-ai dat.
Manage

Ara Septilici a fost un studiu comparativ între blaga si frobenius pe care mi l-am făcut în america, la NYC, cu prof Catharine Stimpson. poți cere referințe. de ce mă-ntrebi?
Manage

Ara Septilici în 2001.
Manage

PAz
Interesant cu cata usurinta includeti opera lui Blaga in aceea lui Frobenius, doamna Ara Septilici. Chiar credeti ca un Master's la NYC va da dreptul la asa ceva? Epistemologic vorbind, este o imposibilitate. Cel mult puteti spune ca l-ati receptat pe Blaga exlcusiv prin prisma lui Frobenius...
Manage

Ara Septilici nu am inclus nimic, doar am comparat, asemările sînt izbitoare.
Manage

Ara Septilici tare mi-e teamă că nu avem nici un autentic filosof autohton. avem cîteva gînduri strălucitoare de la sorin vieru, dra el era de altă formație. dumnezeu să-l odihnească și noi să-l cinstim pentru onestitatea de-a fi fost doar el însuși
Manage

Mircea Diaconu Tare mi-e teamă că n-ați parcurs nimic din cele câteva rafturi de cărți scrise de Blaga, Eliade și Noica. Vă recomand să o faceți, e o călătorie fascinantă. :)
Manage

Yigru Zeltil „Nu poți deci să te dedici problemei supraviețuirii băcanului, spune Noica, pentru simplul motiv că el se exclude singur, din capul locului, din viețuire și ființă. După ce nu ai făcut NIMIC pentru A FI, ce drept ai să le ceri celorlalți să te asculte și să-și plece urechea la păsul tău?” (p. 199).
„Privite sub un atare aspect, de pildă, „închiderea care se deschide” sau „limitația care nu limitează” - pe care Noica însuși le leagă explicit, în „Jurnalul de la Păltiniș”, de contextul lor imediat mundan - fac efectiv elogiul unei societăți închise, care servește în mai mare măsură „autenticității” tocmai prin faptul că blochează posibilitățile omului de a fi „neautentic”; ca atare, ele sunt din capul locului expresii ale unei atitudini care (vorbind, la un moment dat, despre Foucault) ridiculizează Occidentul pentru „obsesia” sa „de a denunța tot ce e represiune” (p. 93) și justifică astfel implicit utilitatea filosofică a acesteia în contra deschiderii vane și a nelimitării sterile pe care le aduce cu sine libertatea politică.” (p. 199 din postfața lui Christian Ferencz-Flatz la „Jargonul autenticității” de Theodor Adorno, Tact, 2015)
Manage

Yigru Zeltil Fie și cu aceste două chestiuni, Noica ar trebui să fie descalificat. Dar, pentru că noi suntem o cultură care n-a reușit să depășească stadiul bizantin, e invocat drept mare autor, mare filosof... O influență nocivă care a otrăvit, pentru multă vreme și de acum încolo, ceea ce se numește filosofia românească... Drept dovadă Liiceanu, Patapievici etc.
Manage

Paul Cernat Yigru Zeltil „Stadiu bizantin” plus incriminări ideologice - perfect, ai rezolvat cazul Noica.
Manage

Yigru Zeltil Mă așteptam măcar să mă contrazici și să-mi spui că nu sunt așa de în mod fundamental grave aceste pasaj... Nu, ai venit cu o ironie care să te plaseze exact la extrema cealaltă. Implicit subscrii pentru tot ceea ce implică bizantinismul culturii române... Într-adevăr, Noica nu poate fi blamat că ar fi inventat defectele acestei culturi. Dar prestigiul unor asemenea gânditori - care justifică regrese - mi se pare blamabil. Eu chiar deunăzi m-am lovit de un fan al lui Heidegger și Patapievici care îmi dădea lecții despre cum ar trebui să fie bărbatul și femeia. De ce să nu fac „incriminări ideologice”? Dacă nu asta, atunci ce ar rămâne de făcut?
Manage

Mihaela Grancea E clar, trebuie sa recitesc. Eram noicara.
Manage

Ion Vaciu Un filosof adevărat, nu creat...
Manage

Mihaela Grancea Si foarte supravegheat.
Manage

Ion Vaciu Securizat...
Manage

Niciun comentariu: