Traducere // Translate

Despre Adrian Ghenie, dintr-o parte, din alta si din centru



Astăzi, 14 septembrie 2017, în cadrul ședinței Secției pentru Arte, Arhitectură și Audiovizual s-au votat premiile Academiei Române pentru anul 2015.

Pentru premiul "Ion Andreescu", la propunerea domnului Eugen Mihăescu, Membru de onoare al Academiei Române, a fost votat Adrian Ghenie pentru expoziția "Darwin's Room" cu care artistul a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția în 2015. Pentru a-și susține propunerea, Eugen Mihăescu a adresat colegilor săi următoarea scrisoare:


"Dragi colegi,

Așa cum, la sfârșitul secolului al XIX-lea, Nicolae Grigorescu, Membru de onoare al Academiei Române, spunea despre Ion Andreescu: "El este cel mai mare dintre noi", la fel spun și eu astăzi despre Adrian Ghenie — care se află la mijocul vieții creative și a împlinit acum o lună 40 de ani — că este cel mai mare pictor pe care îl are România la ora actuală. Privind retrospectiv anul 2015, pentru că despre el este vorba atunci când vom decerna anul acesta premiul "Ion Andreescu", niciun alt artist nu se ridică la înălțimea stratosferică a acestui tânăr pictor băimărean. Un demn urmaș al școlii de pictură românească pe care trebuie să-l onorăm acum, când e în plină creativitate, și nu când o fi un moș pe care l-au revendicat și premiat alții.

A sosit momentul să premiem tinerii merituoși, nu "amicii de gașcă"! Să nu transformăm un premiu, care ar trebui să fie prestigios, într-un fel de "cutie a milei"!
Eugen Mihăescu
Membru de onoare al Academiei Române


Image result for adrian ghenie

Anca
+1

Ghenie este bun - stapaneste foarte bine tehnica. Bravo lui si profesorilor lui. Dar comparatia cu Andreescu, care a fost un pictor de un talent si sensibilitate aparte nu face decat sa sublinieze diferenta colosala dintre cei 2. Gestul Academiei este, mai mult sau mai putin, asemanator celui prin care i s-a acordat lui Cartarescu premiul Eminescu. Ghenie, fire speculativa si perfect adaptata vremurilor, transpune pe panza oroarea, durerea, frica, distrugerea, schilodirea, golirea de continut - intr-un cuvant, GRIMASA - ele par sa vina dintr-un melanj al simbolisticii oculte cu gustul rafinat al Vestului pentru excentricitatile suferinde ale Estului. Si al taticilor iubitori de arta din Vest pentru baietii din Est. Tocmai pentru ca este bun, m-as bucura ca acest baiat sa se trezeasca. Dar, pana atunci, pe piata de carte nu exista nici macar un album de arta Andreescu publicat recent. Tot ce a fost pare sa se fi stins odata cu Radu Bogdan. Pentru Academie, Andreescu ar trebui sa insemne mai mult decat un nume asezat comod pe un premiu pentru a-i oferi... noblete.

Andrei @ Anca
+10

Nu se face nici o comparatie cu Andreescu, doar premiul ii poarta numele. Ar fi absurd sa il comparam pe Adrian Ghenie cu Ion Andreescu. Ghenie creeaza in secolul 21, Andreescu a fost un pictor de valoare medie din sec. 19. Sa il numiti pe Ghenie, "acest baiat" denota o lipsa de respect fata de un artist care intr-adevar este mult mai apreciat peste hotare decat in Romania. Expozitia lui de la Bienala Venetia a fost de o mare, mare valoare, si Academia a acordat premiul absolut pe merit.


Anca@Andrei @ Anca
+2

Ghenie merge „afara” pentru ca… se vinde, in toate sensurile cuvantului. Eu sunt cea face comparatia - am dreptul sa o fac, asocierea numelor mi-o induce natural. Si, facand comparatie, am ajuns la concluzia respectiva. Nu este lipsa de respect sintagma „acest baiat”, consider ca total lipsita de respect afirmatia „Andreescu este un pictor de valoare medie.” Plecand de la asta, putem sugera Academiei sa schimbe denumirea premiului, doar nu putem afecta un geniu in acest fel – sincer, ar fi o situatie care m-ar multumi si pe mine, si pe dumneavoastra.

Andrei
-2

@Anca Andreescu "geniu"?! Floricele pe câmpii și în vaze pictate pentru domnițe într-o epocă în care au pictat Renoir, Monet, Manet, Deags, Munch, van Gogh and Gaugain?! Să fim realiști și nu naționaliști fără nici o bază valorică.

Anca @ Andrei
0

Se vede ca nu ne intelegem sau citim superficial ce scrie celalalt. Cand am spus ,,geniu'' nu ma refeream la Andreescu...

Niciun comentariu: