Traducere // Translate

Valery Afanassiev, Pian







Daca vorbesti despre arta de a interpreta la pian piese indiferent cat de complicate, terne sau ingloband o tehnica speciala, vei completa aproape automat ca “doar Afanassiev e in stare sa scoata minuni din acestea”. El reuseste sa te faca sa te simti imponderabil reusind sa te poarte lin in sfere celeste unde putini ajung atat dintre interpreti cat si dintre ascultatori. Daca ai norocul sa te ridice Valeri Afanassiev de la sol se cheama ca s-au intalnit un emitator si un receptor pe care natura i-a acordat pe aceeasi frecventa sufleteasca. Talentul nemaipomenit al interpretului e capabil sa descopere valente exceptionale muzicale in melomanii care se considera obisnuiti consumatori de sunete. La Afanassiev, totul se desfasoara in zona divinului.

Cine e Valeri Afanassiev?
Un rus daruit, nascut la 8 septembrie 1947 la Moscova. Extraordinarul pianist rus a studiat pianul la Conservatorul din Moscova cu Emil Gilels si Iakov Zak. In 1968 el a castigat concursul Bach la Leipzig, reusind sa pregateasca pentru acest concurs toate tocatele si fugile lui Bach pe de rost (si nu sunt putine si nici lesne de memorat!). In 1972 a obtinut premiul intai la concirsul Queen Elisabeth in Bruxelles.

Odata cu aceste premii cariera muzicala internationala a pianistului rus parea sa se fi incheiat, acesta nemai fiind trimis la alte concursuri. De aceea, intorcandu-se in Belgia a luat dificila hotarare sa ceara azil politic, chiar sa devina cetatean belgian. In 1974 artistul si-a schimbat locul de resedinta in Franta la Versailles (in localitate, nu la palat!). Pe vremea aceea el a sustinut concerte in toate tarile europene, in Japonia si SUA. Repertoriul lui de baza era bazat in special pe compozitori romantici. Interpretarile sale date unor lucrari ale lui Schubert , LV Beethoven si altii sunt considerate neobisnuite si neconventionale datorita stradaniei sale de a le da o maxima expresivitate.


Inregistrarile sale contin muzica de J.S. Bach, L.v. Beethoven, Johannes Brahms, Robert Schumann, Mussorgsky, Frédéric Chopin si altii. Deasemenea el a evoluat in grupuri de muzica de camera si a cantat impreuna cu violonistul Gidon Kremer, violoncelistul Misha Maisky si cu oboistul Alexei Ogrintciuk. Cativa ani a fost activ ca dirijor.El incearca sa recapteze sunetul si polifonia modelelor pe care le admira, cum ar fi, Wilhelm Furtwängler, Willem Mengelberg, Otto Klemperer, Bruno Walter, si Hans Knappertsbusch.




De altfel, Afanassiev a inceput sa scrie texte insotitoare pentru inregistrarile sale. Scopul sau era sa ofere ascultatorilor o imagine comprehensiva a viziunilor sale privind gandurile compozitorilor - un tur de ghidare prin laboratorul sau alchimic unde poezia, filosofia, pictura, cabbala si vinul bun servesc drept referinta exact ca si manuscrisul muzical.

El are o a doua meserie ca scriitor. Sub pseudonim, Valeri Afanassiev a scris noua nuvele, sapte dintre ele in engleza, doua in franceza. Patru dintre acestea au fost publicate in Franta, una in Germania, doua in Rusia. Mai mult, el a scris cinci cicluri de poeme, un volum de povestiri, o colectie de proze scurte si doua piese de teatru inspirate dupa ciclul de pian al lui Modest Mussorgsky, Impresii dintr-o expozitie si dupa Kreisleriana lui Robert Schumann. In ambele piese, el a evoluat ca pianist si actor (in patru limbi).




Valery Afanassievici este unul dintre cei mai neconventionali artisti contemporani. Este un om cu o extraordinara educatie si cultura, care poate fi vazut si ca un formidabil expert in vinurile alese, ca si un colectionar si cunoscator dedicat antichitatilor.


In Versailles, pianistul, poetul si filosoful traia singur. Lucra, scria carti, si pastra mai mult de 3000 de sticle de vin in pivnita sa. Jumatate in gluma, el se defineste ca fiind un om al renasterii.




Cine este omul Valeri Afanassiev?

L-am ascultat pe Afanassiev in interviul recent de mai jos. Ce ma mira este ca reuseste sa fie atat de aproape de perfectiune fara sa-si uzeze inima cu afectiune daruita unei posibile familii sau mai multor prieteni.  Are doua pisici care-i tin companie si de care are o grija egoista, fiind singurul care are voie sa se joace cu ele. Pisicile, mai ales batrane sunt comode si au obiceiuri care mimeaza pe cele ale stapanului, sau ma rog, colocatarului. Interesul pentru vinuri si colectia sa pot fi considerate tot ca pe un motiv de a mai marca inca o trasatura a lui care sa compenseze in ochii oamenilor starea de perfecta multumire legata de singuratate. Este egoist si probabil constient ca doar muzica si arta merita atentia lui. Nu prea se mai simte rus, nici nu pare sa aibe nostalgii. E un insingurat ambitios si-mi aduce aminte de acel batran zgarcit din filmul: "Noapte de Craciun" care fuge de oameni de teama sa nu dezvolte simpatii. Nu stiu daca muzica lui celesta s-a nascut din sacrificiile normalitatii sau din dorinta de a se inchina doar zeului muzicii.

Rezultatul, indiferent de motivatii este ULUITOR!!

Cel mai bine se poate desprinde omul Valery Afanassiev din interviul amplu de mai jos:






SD

























Niciun comentariu: