Traducere // Translate

Charles Bukowski: Femei

Femei (Top 10)

Protagonistul romanului Femei, Henry Chinaski (alter ego al autorului, prezent in mai multe carti ale sale), este un scriitor alcoolic, mare amator de femei, macinat de gindul ratarii. Dincolo de obsesia pentru sex, bautura si pariuri la curse si de predilectia pentru scenele de umor negru care rasar, alaturi de erotismul dezlantuit, la fiecare pagina, se ghiceste disperarea naratorului care-si striga singuratatea, nevoia de tandrete si compasiune.

Ilinca Bernea despre "Femei"
Am citit și eu ”Femei”, celebrul roman al lui Bukowski și nu m-a șocat, nici prin vulgaritate, nici prin brutalitate, nici prin ceea ce unii critici califică drept ”naturalism în exces”. Nu mi se pare deloc, dar deloc, că romanul ar prezenta un caz patologic, ci unul mitologic, dar împachetat într-un plastic murdar și sculptat în bălegar, nu în marmură și aur....Romanul este o caricatură a unui mit al virilității care a vampirizat conștiințele ambelor sexe în civilizația apuseană. Am impresia că am citit o altă carte decât cei mai mulți dintre cronicarii ei din România. Pentru că eu acolo nu văd în personajul principal un tip scârbos și maniac, pervers, obscen și depravat, după cum nu văd deloc de ce scriitura ar fi ”facila”, brută sau prea directă. E mai greu să scrii direct decât indirect, e mai greu să scrii natural, frust decât în clișee intelectualoide. 
Mi se pare extraordinar să ai un asemenea curaj al dezvăluirii (fără eufemisme!!!) și, apoi, trebuie admis că e mult mai puțin la îndemână să scrii fără interpretări idilizante sau demonstrații care să acorde o charismă filosofică, deci ”onorabilă”, scriiturii, decât prevalându-te de ele (eu cad în capcana asta mereu!). Bukowski a aruncat în aer supraeul. Nu e puțin lucru. Stilistic e ”rough” nu e trivial (clișeele mi se par mai triviale decât vulgaritatea voită), iar monologul personajului este onest. Sunt convinsă că 99% dintre bărbații lumii așa gândesc în sinea lor despre femei adică: ”iată o p... bună cu ț... și c... calumea” și nu ”vai, cât de grațioasă și zveltă și fermecătoare e acestă minunată femeie” deci jos ipocrizia! Să mi se jure domnii recenzori bărbați, care au strâmbat din nas a duhoare la această carte că ei nu așa monologhează și se exprimă în sinea lor (acolo unde nu îi vede și nu îi aude nimeni!). De aceea m-a revoltat faptul că nu a fost înțeles la justa valoare actul de ”cruzime” culturală al lui Bukowski, cruzime înțeleasă în spiritul lui Antonin Artaud. A tras o cortină și a zis: iată monologul masculin despre femei, și iată fanteziile masculine cum se prezintă. Mai grav încă, dar în asta și constă geniul lui, a arătat miturile pe care sunt fondate marile dezastre de cuplu... De unde se trage această blazare sexuală occidentală. Cum se explică suferințele și eșecurile inerente celor mai multe legături amoroase. Bărbații trăiesc cu teroarea că nu sunt destul de virili și ar vrea cât mai multe femei, ele trăiesc cu teroarea că nu sunt suficient de dorite și atunci au inventat împreună mituri mincinoase care să întrețină politicile romanțate ale cuplului. În realitate bărbatul cel hipersexual nu e decât un afrodisiac cultural care le întreține femeilor iluziile amoroase și atașamentele excesive, hiperbolele emoționale în care se complac. În realitate ei sunt mult mai sentimentali și ele mult mai sexuale. 
Literatura lui Bukowski o arată exemplar. Și o spune și un Hadith minunat despre care voi vorbi cu proxima ocazie. 
”Femei”. V-o recomand. E o carte considerată capodoperă de către cei care gustă auto-sarcasmul, auto-denigrarea și rolul lor în ficțiunea literară. Cum să dărâmi altfel cazemata supraeului, acest creuzet al minciunii care colectează mostre de idealism tiranic? Utopiile amoroase cu care am fost dopați ne distrug orice șansă reală de-a fi trăi autentic, ele, de fapt, produc toate acele sentimente-capcană din spectrul angoasei, acea tristețe invincibilă de a trăi la singular, ba chiar conturează domeniul însuși al singurătății, găurile negre ale conștiinței în care sufletul se prăbușește neputincios.
”Femei”, un roman de Charles Bukowski.
Pentru toți cei care au trecut prin viață și au înțeles că au fost mințiti. Nu de amanții lor, ci de doamna învățătoare, de manualul de literatură, de acasă tv.

Niciun comentariu: