Cedric van Turtelboom este belgian. Asa stand lucrurile, el se plaseaza de la bun inceput intr-o alta paradigma. Romania lui iese din tipare si acolo unde noi vedem lucruri comune, el vede bizarerii, acolo unde noi vedem randuieli vechi, el consemneaza absurditati si nechibzuinte. Proiectul lui restaureaza realitati pe care noi le-am clasicizat demult ca trasaturi ale natiei. "Noroc" pare la prima vedere sa nu aiba amplitudine si nici rezonanta ca intreg, alcatuit fiind din fapte diverse, particule independente deloc lirice, distopice si disparate intre ele. Imaginile nu cer privitorului sa locuiasca in ele, nici macar sa fie placute, starnesc insa reactii din cele mai diverse, de la ilaritate la compasiune si chiar dezgust. Proiectul sau zugraveste o Romanie disonanta cognitiv, cu asperitati teritoriale, impersonala si ilogica, situata "la jumatatea distantei dintre documentar si fictiune". Un inventar obiectiv asupra unei lumi anecdotice in forma si tragica in continut.
- nascut in 1984, traieste in Bruxelles
- studii foto: Photography School of Arts, Bruxelles, 2010
- expozitii: Belgia, Franta, Olanda, Spania
- premii: Pati de la Lotja (Lleida, Spania), SFR Jeunes Talents (Paris, Franta), MediatineContest (Bruxelles, Belgia), Tiff (Anvers, Belgia)
- website: cedricvanturtelboom.com
- tiparita la DieKeure, Bruges (Belgia), 2015
- coperta moale, dimensiuni: 170 x 224mm
- 550 de exemplare, 86 de pagini color
- text: Jean-Marc Bodson & Cedric Van Turtelboom
- poate fi comandata online aici: http://shop.cedricvanturtelboom.com/ sau la una din librariile: Photo-Eye (USA), Photobookstore (UK), TipiBookShop (BEL), PhotoQ Bookshop (NL), Café Lehmitz photobook (GER), RRB Photobooks (UK)
Punctul de plecare
Cedric van Turtelboom a demarat proiectul in 2010, ultimul sau an ca student la Fotografie. A vrut sa descopere si sa fotografieze tarile Europei de Est care devenisera doar de cativa ani membre ale Uniunii Europene. N-a avut o tara anume in minte, singura conditie pe care si-a impus-o era sa fie gazduit de catre localnici, in scopul de a intra cat mai repede in contact cu cultura lor. Printr-o intamplare, o familie din Romania a acceptat sa-l gazduiasca. Asa a inceput totul.
"Eram foarte fericit ca voi avea posibilitatea sa calatoresc intr-o tara in care nu mai fusesem niciodata. Asa ca, incepand cu anul 2010, am vizitat Romania in fiecare an, in special Moldova. Unii dintre localnici mi-au devenit prieteni si i-am vizitat in fiecare an, pe altii i-am primit la mine acasa, in Belgia. Ca o parere personala, oamenii pe care i-am intalnit au fost foarte calzi si primitori. Imi place umorul lor absurd si infinita multime de cuvinte pe care le folosesc ca sa injure", spune Cedric.
Proiectul
Fotograful belgian a vrut sa evite cat se poate de mult imaginile cu Romania pe care le stia deja, cu mediul rural traditional sau cu blocurile comuniste gri. Era interesat de scene si situatii obisnuite care au toate datele de a se transforma rapid in ceva nepotrivit sau chiar anormal. Abordarea lui este una documentara, dar care tinde sa sugestioneze mult mai mult decat pare la prima vedere.
"Ma bucur atunci cand privitorul devine putin confuzionat in legatura cu ce se intampla in imagine. Ceea ce imi doresc cel mai mult este sa implic spectatorul intr-o «poveste vizuala». Cred ca acest proiect poate fi vazut ca un fel de poveste, fara o stransa legatura cu locurile in care au fost realizate imaginile, dar si ca un proiect documentar care descrie unele realitati din Romania. Imi plac in mod deosebit proiectele care se situeaza undeva la jumatatea distantei dintre documentar si fictiune", marturiseste Cedric van Turtelboom. (F.S.)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu