Traducere // Translate

Filme incitante pe marile ecrane romanesti

Love de Gaspar Noe
Love de Gaspar Noe

     


       Proiecţii suplimentare la ”Les Films de Cannes à Bucarest”
După o săptămână cu săli pline, peste 30 de premiere, invitaţi speciali, dezbateri şi multe alte evenimente, Les Films de Cannes à Bucarest le oferă iubitorilor de cinema un weekend cu proiecţii suplimentare, la Cinema Studio şi Cinema Elvire Popesco. Proiecţiile de vineri şi sâmbătă de la Cinema Elvire Popesco sunt programate în cadrul Festivalului Filmului Francez.
Printre filmele pe care publicul le poate viziona în zilele de 31 octombrie şi 1 noiembrie se numără Our Little Sister, de Hirokazu Kore-Eda, Taklub, al lui Brillante Mendoza, şi La Tierra y la Sombra, de Cesar Augusto Acevedo, distins cu Camera d’Or, Ni la ciel, ni la terre, al lui Clément Cogitore,Maryland, în regia lui Alice Winecour, şi maratonul Arabian Nights despre care regizorul Miguel Gomes a discutat via Skype cu publicul prezent la proiecţiile din timpul săptămânii de festival. La cererea publicului a fost introdusă şi o proiecţie suplimentară a controversatului film Love, în regia lui Gaspar Noé. Proiecţia 3D, interzisă minorilor, a fost reprogramată ieri, la Cinema Studio, de la 23.20.
Ultimul film al provocatorului Gaspar Noé fusese prezentat la Les Films de Cannes à Bucarest, în weekendul 24-25 octombrie, la Cinema Studio şi Cinema PRO. Ambele proiecţii au fost sold-out încă de dinaintea începerii festivalului, numeroşi cinefili dorind să vadă filmul care a provocat controversa anului la Cannes.
Regizorul francez de origine argentiniană Gaspar Noé a fost prezent personal la premiera din 24 octombrie, el răspunzând la final întrebărilor publicului cucerit de melodrama sexuală 3D, proiectată în afara competiţiei la Cannes şi interzisă minorilor. El a dezvăluit că filmul trebuia să se numească iniţialDanger – ”…because love is dangerous” (pentru că iubirea este periculoasă).
Descris de presa internaţională drept un film de dragoste extrem de pasional şi de senzual, Love a stârnit deja multe controverse. La două săptămâni de la lansarea în Franţa, în această vară, filmul le-a fost interzis cu totul minorilor, după ce o asociaţie care susţine valorile creştine, Promouvoir, a protestat în justiţie, cerând să fie oprit şi accesul celor de 16 şi 17 ani în cinematografe. Argumentul cel mai puternic au fost episoadele de sex nesimulat între actorii principali ai filmului. „Love este un film al paradoxurilor: a fost făcut să fie văzut în 3D la cinema, dar riscă să apară doar pe DVD în majoritatea ţărilor, este un film francez vorbit în engleză, pentru a nu fi nevoie de subtitluri, este un film intim şi sumbru, bântuit de melancolia iubirilor pierdute, dar lansat printr-o campanie de marketing axată pe dimensiunea sa porno”, scrie revista franceză Première.
La tierra y la sombra, film premiat cu Camera d’Or şi Prix Révélation France 4, Semaine de la Critique, regizat de: César Augusto Acevedo.
Columbia, Franţa, Olanda, Chile, Brazilia, 2015
Alfonso e un bătrân fermier întors în ţară ca să stea la căpătâiul fiului său bolnav. Îşi regăseşte vechea casă, acolo unde încă locuieşte cea care a fost odată soţia lui, alături de nora şi nepotul lui. Peisajul pe care-l găseşte e apocaliptic. Plantaţii uriaşe de trestie de zahăr înconjoară casa, provocând ploi neîncetate de cenuşă. La 17 ani după ce şi-a abandonat familia, Alfonso va încerca să-şi regăsească locul şi să o salveze.
Our Little Sister
Our Little Sister (Umimachi diary), regizat de Kore-Eda Hirokazu, Japonia, 2015
Trei surori, Sachi, Yoshino şi Chika, trăiesc împreună la Kamakura. Din simţul datoriei, ele pleacă la înmormântarea tatălui lor, care le abandonase cu 15 ani în urmă. Aşa fac cunoştinţă cu sora lor vitregă, Suzu, care are doar 13 ani. Cele trei tinere decid, de comun acord, să o primească pe sora lor mai mică în casa lor cea mare…
Ni le ciel, ni la terre
Ni le ciel, ni la terrerealizat de: Clément Cogitore, coproducţie Franţa/Belgia, 2015.
Afganistan 2014
În timp ce retragerea trupelor este din ce în ce mai aproape, căpitanului Antarès Bonassieu şi echipei sale îi este desemnată o misiune de supraveghere a îndepăratatei văi Wakhan, la graniţa cu Pakistan. În ciuda hotărârii lui Antarès şi a oamenilor lui, controlul văii izolate va cădea uşor în mâinile lor. Într-o noapte rece, soldaţii încep în mod misterios să dispară în vale.
Maryland realizat de: Alice Winocour, Franţa, 2015.
Vincent, un soldat al Forţelor Speciale Franceze, abia întors din Afganistan, suferă de stres post-traumatic. El este angajat să o protejeze pe Jessie, soţia unui bogat om de afaceri libanez, la vila lor luxoasă „Maryland”.
În timp ce dezvoltă o incredibil de puternică pasiune pentru femeia pe care trebuie să o protejeze, Vincent pare să se scufunde din ce în ce mai mult în paranoia. Asta doar dacă el nu cumva are dreptate şi pericolul este de fapt, real…
Taklubdistins cuMenţiunea specială a Juriului Ecumenic, Un Certain Regard,regizat de: Brillante Mendoza, Filipine, 2015.
După ravagiile taifunului Hayan, care a devastat oraşul filipinez Tacloban, vieţile lui Bebeth, Larry şi Erwin se vor întrepătrunde. Supravieţuitorii caută cadavrele celor dispăruţi, încercând să se menţină ei înşişi în viaţă şi să-şi păstreze puţina speranţă care le-a mai rămas. Însă o serie de evenimente neprevăzute continuă să le pună la încercare rezistenţa.
La cererea publicului, Les Films de Cannes à Bucarest a programat o seamă de proiecţii suplimentare. Duminică, 1 noiembrie, filmele care şi-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului, în marile festivaluri internaţionale, pot fi vizionate în cadrul unui alt maraton - Ziua de Aur. Taxi, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale, From Afar, recompensat cu Leul de Aur la Veneţia, şiDheepan, câştigătorul Palme d’Or la Cannes, vor fi proiectate atât la Cinema Studio, cât şi Cinema Elvire Popesco.
Câştigătorul Palme d’Or, în premieră în RomâniaDheepan
Dheepan, film premiat cu Palme d'Or
Unul dintre cele mai aşteptate filme din selecţia Festivalului de la Cannes,Dheepan, în regia lui Jacques Audiard, distins cu Palme d’Or şi elogiat de presa internaţională, a fost proiectat în premieră în România.
Dheepan este extrem de actual în contextul de azi, când soarta milioanelor de refugiaţi din calea războiului stă în mâna ţărilor europene. Cineastul francez Jacques Audiard, maestru în celebrarea marginalilor, urmăreşte traseul a trei imigranţi din Sri Lanka – un fost soldat, o tânără şi o fetiţă – care pozează ca familie şi încearcă să răzbată în noua lume în care au intrat, undeva în afara Parisului. „Dheepan este un film radical şi uimitor, care dă peste cap gândirea convenţională despre imigranţi şi transformă un imigrant anonim, fugit din calea unui război despre care abia se vorbeşte în media, într-un anti-erou de tip Travis Bickle (n.n. din Taxi Driver)”, comentează The Independent.
În rolul principal, regizorul a ales un actor non-profesionist, însă cu o istorie similară în spate: Jesuthasan Antonythasan a luptat în gruparea Liberation Tigers a lui Tamil Eelam şi a fost închis în numeroase ţări, înainte de a cere azil în Franţa în 1997, la doar 25 de ani.
Jacques Audiard şi Cristian Mungiu
Jacques Audiard a regizat şapte lungmetraje, toate multi-premiate. De battre mon cœur s’est arrêté (2005) a câştigat opt premii César şi BAFTA pentru Cel mai bun film străin, Un profet (2009) i-a adus Marele Premiu la Cannes, César şi BAFTA, iar De rouille et d’os (2012), cu Marion Cottillard, a rulat în competiţie la Cannes şi a fost nominalizat la Globurile de Aur. Trofeul Palme d’Or pentru Dheepan i-a fost oferit în mai 2015 de un juriu prezidat de fraţii Joel şi Ethan Coen.
Sute de studenţi au luat parte şi la masterclass-ul lui Jacques Audiard de la Sala de Cinema a UNATC, în timp ce dezbaterile din weekend, de la conferinţelePirateria şi cinema-ul. Cum le împăcăm? şi Cum, de ce şi pentru cine mai scriem despre filme? au stârnit polemici şi au atins subiecte importante legate de soarta filmelor independente, măsurile contra pirateriei, rolul criticii de film în epoca internetului. Au răspuns întrebărilor legate de piraterie Jean Labadie, preşedinte şi distribuitor Le Pacte (Franţa), Davide Castorina, managerul pe Franţa şi Benelux al companiei MUSO, avocaţi specializaţi în drepturi de autor şi un reprezentant al Poliţiei Române, iar celor legate de critică – Pascal Mérigeau, cunoscut jurnalist şi critic de cinema francez, Ronald Chammah, cineast şi curator francez, şi Magali Montet, ataşat de presă.
Tom Hardy dublează miza în ,,Gangsteri de legendă”
Tom Hardy interpretându-i pe Reggie şi Ronnie Kray
Filmul regizat de Brian Helgeland, scenaristul de la L.A. Confidential şi Mystic River, distins de mai multe ori cu Oscarul pentru scenariu, narează povestea adevărată a gemenilor identici care au dominat scena criminală a Londrei în anii '50 şi '60, Reggie şi Ron Kray, interpretaţi admirabil de Tom Hardy într-o extraordinară dublă performanţă. Pelicula este un clasic thriller poliţist despre istoria secretă a anilor '60 şi evenimentele legate de gemenii Kray, doi cunoscuţi infractori britanici.
Unul dintre actorii care se bucură de o ascensiune fulminantă la Hollywood,Tom Hardy acceptă o nouă provocare şi interpretează un dublu rol în filmulLegend/ Gangsteri de legendă, care este distribuit în România de Freeman Entertainment.
Cei doi fraţi care au înspăimântat Londra
Filmul care s-a bucurat de încasări record în Anglia, acolo unde gemenii Kray au făcut legea, reprezintă un pas important în cariera actorului Tom Hardy, care de această dată a fost aclamat de presa internaţională pentru interpretarea sa magistrală din această peliculă.
,,Aveam foarte multe informaţii despre gemenii Kray. Există o mulţime de poveşti despre ei care circulă prin Londra şi acum. Au devenit un fel de folclor, iar fraţii sunt asociaţi cu tot ce ţine de crimă şi teroare. Deşi tot ce au făcut este real, a apărut şi multă ficţiune în jurul lor şi au devenit un fel de mituri. Am fost încântat să aud că se va face un film bazat pe povestea lor. Scenariul mi s-a părut extrem de bine scris, iar faptul că urma să joc rol dublu mi s-a părut cu atât mai ofertant”, a declarat Tom Hardy despre experienţa interpretării celor două personaje din Gangsteri de legendă.
Tom Hardy şi Emily Browning în Gangsteri de legendă
Acţiunea filmului îi aduce în prim plan pe cei doi fraţi care încep să-şi consolideze imperiul în Londra, încercând să elimine cartelul criminal al lui Charlie Richardson şi colaborând cu mafia americană care caută să pătrundă în oraş. Celebri şi invidiaţi, aceştia îşi creează relaţii printre cei mai influenţi londonezi, se lăfăie în bogăţii şi par de neoprit.
Pe de altă parte, Reggie se îndrăgosteşte de Frances Shea şi se căsătoreşte cu ea, promiţându-i că va face doar afaceri legale. Astfel, cumpără şi conduce mai multe cluburi de noapte. Însă cum nimic nu durează o veşnicie, imperiul Kray începe să se clatine sub ameninţări care apar din toate părţile. Investigaţia poliţiei ajunge tot mai aproape de adevăr, iar Ronnie este din ce în ce mai violent şi paranoic, cu tendinţe distructive care îl conduc la greşeli flagrante.
Secvenţă din Gangsteri de legendă
Tom Hardy ocupă primul loc în box office-ul românesc cu ,,Gangsteri de legendă”
Filmul a debutat pe primul loc în box office-ul românesc, cu un total de 28.917 spectatori şi încasări de 562.773 lei, în weekendul de lansare.
Peter Pan” descoperă magia în „Pan: Aventuri în Ţara de Nicăieri”
Peter Pan, un personaj îndrăgit de cei mici
Regizorul Joe Wright prezintă aventura Pan: Aventuri din Ţara de Nicăieri, o nouă poveste originală despre începuturile îndrăgitului personaj creat de scriitorul J.M. Barrie.
La doar 12 ani, Peter (Levi Miller) este un băieţel neastâmpărat şi rebel, calităţi pe care personalul orfelinatului în care a crescut nu le apreciază deloc. Însă într-o noapte aproape ireală, acesta este răpit şi dus în magica lumea cu piraţi, războinici şi zâne, numită Ţara de Nicăieri. Aici trăieşte aventuri uimitoare şi poartă lupte cruciale, toate cu scopul de a descoperi adevărul despre mama sa care l-a abandonat în urmă cu mult timp, dar şi menirea lui.
Împreună cu Tiger Lily (Rooney Mara) şi James Hook (Garret Hedlung), Peter trebuie să îl învingă pe Blackbeard (Hugh Jackman) pentru a salva Ţara de Nicăieri, dar şi pentru a-şi îmbrăţişa destinul măreţ: acela de a fi eroul Peter Pan.
Joe Wright regizează filmul după un scenariu semnat de Jason Fuchs, iar Greg Berlanti, Sarah Schechter şi Paul Webster sunt producătorii aventurii. Tim Lewis este producător executiv.
Peter Pan
În rolurile principale se regăsesc: actorul nominalizat la Oscar Hugh Jackmancare îl interpretează pe Blackbeard, Garrett Hedlung ca James Hook, actriţa nominalizată la Oscar Rooney Mara în rolul lui Tiger Lily, debutantul Levi Miller ca Peter şi Amanda Seyfried în rolul lui Mary.
Distribuţia filmului este completată de: Adeel Akhtar ca Smee, Taejoo Na ca Kwahu, Nonso Anozie în rolul lui Bishop, Kathy Burke ca Mother Barnabas,Kurt Egyiawan în rolul lui Murray, Lewis MacDougall în rolul lui Nibs si Jack Charles ca The Chief.
Echipa de creaţie cu care a lucrat Joe Wright este formată din: directorii de imagine nominalizaţi la Oscar Seamus McGarvey şi John Mathieson, scenograful nominalizat la Oscar Aline Bonetto, editorii Paul Tothill şi William Hoy, designerul de costume premiat la Oscar Jacqueline Durran şi Ivana Primorac care s-a ocupat de machiaj şi păr. Coloana sonoră este realizată de compozitorul nominalizat la Oscar John Powell.


Niciun comentariu: