Dacă v-ați săturat de agitația orașelor și tot ce vă doriți este să aveți parte de câteva zile liniștite, înconjurați de peisaje montane superbe, dar nu izolați de civilizație, soluția este simplă. Satele de munte din țara noastră sunt pline de tradiție și impresionează prin culoare, cultură și prin simplitatea localnicilor. Gândiți-vă de două ori atunci când aveți de ales între un sat de munte și o destinație din străinătate.
Iată cinci dintre cele mai frumoase sate din România:
- Șirnea
Satul de munte Șirnea este primul sat turistic din România, declarat încă din anul 1960. Situat la poalele Munților Piatra Craiului, Brașov, sătucul vă oferă posibilitatea să vă bucurați de un mic colț de rai, la altitudinea de 1.400 de metri. Șirnea este cunoscut pentru evenimentul tradițional ”Focul lui Sumedru”, ce are loc în fiecare an, pe data de 25 octombrie. În cadrul festivității, copiii din sat se îmbracă în port național, fac un foc mare și dansează în jurul lui.
Dacă te decizi să te cazezi în Șirnea, poți vizita o serie de obiective turistice din zonă precum: Parcul Național Piatra Craiului, Prăpastiile Zărneștilor, Peștera și Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Moieciului, Peștera cu lilieci din satul Peștera și Lacul Vidraru.
Foto: Șirnea/commons.wikimedia.org
- Pleşa
Pleșa este un sat din apropierea localității Gura Humorului, Bucovina, în care locuiesc numai polonezi. Frumusețea vizitării acestui sat este ineditul oferit de cultura și tradițiile poloneze. Cu toate că în Pleșa nu se vorbește limba româna, atunci când localnicii primesc vizitele românilor nu se sfiesc să o folosească. Așadar, pe lângă descoperirea unei noi culturi, puteți admira și peisajele de poveste ale Bucovinei.
Foto: Pleșa/ziuanews.ro
- Ciocăneşti
Ciocănești sau ”satul muzeu”, așa cum mai este cunoscut, este printre puținele localități din România care și-a păstrat arhitectura tradițională de-a lungul timpului. Tehnologia și modernizarea locuințelor nu au pătruns și nu au reușit să afecteze rusticul localității.
În satul situat pe Valea Bistriței veți găsi ceva de-a dreptul original – casele încondeiate. Tradiția acestor căsuțe zugrăvite cu motive tradiționale a apărut în anul 1950 și a fost începută de familia Țăran. În acest moment, locuința familie poate fi vizitată de turiști, fiind denumită Casa Muzeu Leonida Țăran.
Foto: Ciocănești/ziuanews.ro
- Viscri
Cu siguranță ați auzit de numele acestui sat din Brașov măcar o dată în viață. Aici este locul unde prințul Charles și-a achiziționat o casă și unde se relaxează de fiecare dată când ajunge pe meleagurile românești. În localitatea de 1.000 de oameni se află una dintre cele mai vechi biserici săsești, motiv pentru care a fost înregistrată în patrimonial mondial UNESCO, potrivit Ziuanews.
Foto: Athena Lao/Flickr
- Rimetea
Satul transilvănean Rimetea este locul unde soarele răsare de două ori pe cer. Sătenii susțin acest lucru deoarece localitatea este înconjurată de versanți abrupți, ce oferă senzația că astrul apare de două ori. Rimetea este locul ideal pentru pasionații de escaladă, zborurile cu parapanta și drumeții.
Printre obiectivele turistice din zona satului transilvănean se numără Cetatea Colțești, costruită în secolul al XIII-lea, Moara de Apă, Biserica Unitariană sau Piatra Secuiului.
Foto: Rimetea/ziuanews.ro
20 aprilie 2015
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu