Traducere // Translate

Esec cultural la Berlin

Din articolul 'Wagner in varianta moderna, huiduit la Berlin', publicat in Ziua din 22 mrtie 2005, aflam de esecul unei montari in varianta contemporana a operei lui Wagner de duo-ul Eichinger/Barenboim. Pentru a accesa articolul, click aici!

E foarte dificil sa judeci o opera de arta, dincolo de a spune daca-ti place sau nu, mai ales cand trebuie s-o faci indirect, pe baza relatarilor.

Cu toate astea, e interesant de vazut ca berlinezii inca mai rezista 'modernizarea' impusa in arte ca reactie la scaderea interesului publicului de opera (indeobste, cel tanar).

Bernd Eichinger a pus pe ecrane un film despre Hitler si probabil a vrut cu tot dinadinsul sa repete isprava dela Oscaruri cu publicul de acasa. Fiind tanar, are timp sa invete/emigreze.

Cu Daniel Barenboim, un prieten si protejat pentru o perioada al lui Celibidache, lucrurile stau altfel. El a renuntat la banii si relativa libertate a expresiei artistice pe care le-ar fi avut in SUA (ca director si dirijor principal al Simfoniei din Chicago) pentru a se bucura de generozitatea germana fata de arte in Berlin. Sa amintim discutiile de acum cativa ani pe care le avea cu oficialii Berlinului despre oportunitatea sustinerii Operei din Berlin de un oras cu miliarde de euro in datorii.

Regretam intradevar fiasco-ul berlinez de sub Barenboim--un cetatean exemplar al lumii si extraordinar muzician!

Niciun comentariu: